"Desi Romania este echilibrata macroeconomic, aceste echilibre sunt inca fragile", a declarat vineri presedintele Traian Basescu, cu prilejul primirii delegatiei FMI la Palatul Cotroceni. Seful statului spune ca echilibrul macroeconomic trebuie sa fie unul dintre obiectivele noului acord. "As face observatia legata de legea salarizarii: in lumea politica se vorbeste despre o noua lege a salarizarii, dar noi avem o lege a salarizarii care nu este pusa in aplicare", a mai spus seful statului. El a subliniat si ca "Cred ca trebuie sa ne propunem ca acest nou acord pentru urmatorii 2 ani sa ne creeze conditii de acces in eurozona."

Alte declaratii ale lui Traian Basescu:

Crearea de locuri de munca este fundamentala pentru noi. Aici avem ca resursa fondurile europene.

Va trebui sa negociem cu dumneavoastra un fond de garantii mai ridicat pentru a putea da garantii bancilor sa finantam IMM-urile. Altfel, bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa finanteze economia in momentul de fata.

O ultima observatie - Cred ca trebuie sa ne propunem ca acest nou acord pentru urmatorii 2 ani sa ne creeze conditii de acces in eurozona.

Criteriile de la Maastricht nu sunt foarte departe de noi - trei sunt indeplinite, alte doua sunt foarte aproape. Marea noastra problema este legata de competitivitatea sectorului de stat.

Am vazut tari care au intrat in zona euro exclusiv pe baza criteriilor de la Masstricht si au fost impinse in criza de lipsa de competitivitate.