O cooperare internationala mai buna, transparenta sporita asupra strategiilor fiscale: iata principalele elemente ale planului de actiune propus G20 de catre OCDE pentru a lupta impotriva optimizarii fiscale a marilor grupuri internationale, in special in domeniul digital.

Tinand cont de cresterea ponderii sectorului digital in Economie, "vom avea un 'task force' asupra economiei digitale", explica Pascal Saint-Amans, director al Centrului de politici si administrare fiscala al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica. Aceasta trebuie sa identifice principalele dificultati ridicate de economia digitala in aplicarea regulilor fiscale internationale", a spus acesta, citat de AFP.

Patru masuri sunt propuse pentru imbunatatirea coerentei fiscalitatii societatilor.

Proastele articulatii intre sistemele fiscale ale diferitelor tari au "creat culoare pentru a permite optimizarea fiscala", spune Saint-Amans.

"Spre exemplu, o societate bazata in Franta are o filiala in Italia. Firma-mama imprumuta fonduri filialei sale sub forma de obligatiuni. Filiala plateste dobanzile, exceptate de impozite in Italia, dar in Franta si aceste dobanzi sunt exceptate deoarece sunt dividende", explica el.

Care sunt recomandarile OCDE:

  • Neutralizarea efectelor acestui tip de montaje
  • Intarirea mijloacelor unei tari de a taxa profiturile realizate de filialele unei societati din afara teritoriului sau
  • Limitarea recursului la imprumutul masiv al filialelor pentru a beneficia de deducerea impozitelor
  • Intarirea schimburilor de informatii intre diferitele tari asupra regimurilor fiscale la dispozitia societatilor

Cinci masuri pentru imbunatatirea functionarii normelor fiscale

  • Impiedicarea utilizarii abuzive a conventiilor fiscale, pentru a impiedica fenomenul de "dubla neimpunere"
  • Schimbarea definitiei de "sediu permanent" astfel incat sa impiedice filialele intreprinderilor sa scape prin artificii de la plata impozitelor
  • Trei masuri pentru a face "face in asa fel incat preturile de transfer sa fie calculate in conformitate cu crearea de valoare". Este vorba de impiedicarea unei intreprinderi de a-si transfera profiturile realizate intr-o tara cu fiscalitate standard sau ridicata catre tari cu fiscalitate redusa

Patru masuri pentru transparenta:

  • Dotarea cu instrumente de analiza pentru a evalua fenomenul optimizarii fiscale
  • Obligarea contribuabililor sa-si comunice strategiile de optimizare fiscala
  • Obligarea contribuabililor de a furniza administratiei repartizarea totala a veniturilor si a impozitelor
  • Intarirea recursului la arbitraj si la proceduri amiabile

In fine, OCDE recomanda elaborarea unei conventii multilaterale care sa permita efectuarea de schimburi financiare internationale fara a fi necesara modificarea caz cu caz a tratatelor bilaterale.