Economia spaniola a ramas in recesiune in al doilea trimestru dar pare aproape de revenire, cu un recul al PIB-ului de doar 0,1%, potrivit estimarilor publicate marti de Banca Spaniei, care sunt in general confirmate de cifrele oficiale, scrie AFP.

"Potrivit informatiilor disponibile, care sunt inca incomplete, estimam ca PIB-ul s-a redus cu 0,1% in cifrre anualizate, respectiv o rata anuala de -1,8%", scrie banca centrala, in buletinul sau economic.

A patra economie a zonei euro, intrata in recesiune de la jumatatea lui 2011, a inregistrat o reducere a PIB-ului de 0,5% in primul trimestru din 2013.

Banca insista asupra faptului ca "in al doilea trimestru din 2013, economia spaniola si-a moderat de o maniera semnificativa ritmul de contractie a activitatii", gratie "vigorii cererii externe nete, stimulata de dinamismul exporturilor de bunuri si servicii, care a contribuit cu 0,4 puncte procentuale la ritmul trimestrial al PIB-ului".

Intr-o tara afectata de un somaj record (27,16%), consumul gospodariilor ramane in berna, chiar daca nu a scazut decat cu 0,6%, fata de -0,7% in primul trimestru.

Cifrele oficiale ale cresterii pentru trimestrul II vor fi publicate in 30 iulie in versiunea provizorie si in 29 august in forma definitiva.