Activitatea privata din zona euro s-a redresat in iulie si a atins cel mai inalt nivel in ultimele 18 luni, lasand sa se intrevada iesirea din recesiune, potrivit cabinetului Markit, care a publicat miercuri indicele PMI, relateaza AFP.

Indicele PMI compozite a ajuns la 50,4 puncte fata de 48,7 in iunie, potrivit unei prime estimari.

Este a patra crestere lunara consecutiva, ceea ce semnifica faptul ca activitatea privata a incetat sa se contracteze, deoarece progresul apare atunci cand indicele depaseste 50 de puncte si se contracta sub acest prag.

"La cel mai inalt nivel de un an si jumatate, indicele PMI arata semne incurajatoare de imbunatatire a conjuncturii si lasa, in fine, sa se intrevada, in zona monedei unice, o iesire din recesiune in al treilea trimestrul", explica Chris Williamson, economist sef la Markit.

"Relansarea economica rezulta in principal dintr-o recuperare generaliza a productiei manufacturiere, care inregistreaza cea mai mare crestere de doi ani", subliniaza acesta. In plus, "productia de bunuri creste in Germania, in Franta si in restul regiunii".

In paralel, activitatea din sectorul serviciilor inregistreaza cel mai slab recul din ultimele 18 luni, ceea ce ar putea "imbunatatirea atat de asteptata a cererii interne", potrivit lui Williamson.

Dar datele legate de forta de munca, in continuare in recul, aduc si o veste buna, deoarece "reducerile de efective se arata mai putin importante decat la inceputul anului", adauga economistul.