Prima rectificare bugetara din acest an se bazeaza pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetului consolidat va creste de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervati PNDI catre alte proiecte, iar plafonul de garantii va fi majorat cu 2 miliarde de lei, scrie Mediafax. Vezi in atasament documentele propuse pentru aprobare

Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit in urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creste de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

Ministerele Sanatatii, Educatiei si Justitiei vor beneficia de alocari suplimentare, a anuntat premierul Victor Ponta.

O noua rectificare bugetara a fost deja programata pentru finele lunii octombrie.

Prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ridicata la 1,9%

Prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ridicata, in urma discutiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimand insa pentru sfarsitul anului un avans al PIB peste noua tinta, a declarat ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea.

"Am convenit cu partenerii nostri internationali ca pentru anul 2013 cresterea PIB-ului nu va mai fi 1,6, pe care s-a bazat bugetul in iarna acestui an, cand a fost programat, ci 1,9% din PIB, ceea ce inseamna o crestere neta de 2,6 miliarde de lei a PIB. Structura acestei cresteri este preponderent bazata pe export. Este bine pentru competitivitatea unei tari, pe de alta parte, exportul din ce in ce mai mult catre zona non-Euro, pentru ca in zona Euro continua sa fie recesiune, si atunci ai pe partea de incasari, la TVA, rambursarile de TVA care iti cresc. Deci, pe de o parte, e un lucru bun, ai o crestere bazata pe export, pe de alta parte, rambursarile de TVA cresc si atunci trebuie sa ajustezi corespunzator bugetul in urma veniturilor care pe anumite categorii, cum a fost impozit pe profit sau TVA, sunt sub asteptari. Noi consideram ca in semestrul al doilea cresterea va fi peste 1,9, de fapt, si se va baza li pe consum intern, pe reluarea cresterii interne, dar nu am bugetat lucrul acesta tocmai pentru a fi conservatori, pentru a ne asigura ca ramanem in parametrii de consolidare fiscala", a spus Voinea.

Prima rectificare bugetara din acest an se bazeaza pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, in urcare la 626,2 miliarde lei.

In urma cu zece zile, surse apropiate discutiilor dintre Guvern si FMI au declarat ca negocierile pentru un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) au ca baza macroeconomica o estimare de crestere a PIB de 1,9% in acest an, usor peste prognoza propusa de reprezentantii institutiei internationale, de 1,8%.

Anterior, FMI si autoritatile romane au estimat o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.