Pentru prima oara in ultimii doi ani, numarul somerilor a scazut in zona euro, in iunie, dar acest lucru nu trebuie sa starneasca sperante prea mari, avertizeaza analistii, in conditiile in care rata somajului ramane la un nivel record intr-un context economic fragil, scrie AFP.

Somajul s-a cifrat in iunie la 12,1% din populatia activa, ca si in luna precedenta, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistica Eurostat.

Aceasta inseamna ca 19,26 milioane de oameni se aflau in somaj. Dar cifra este cu 24.000 de someri mai mica decat in luna precedenta, un recul inedit din aprilie 2011.

Un alt mic semn de ameliorare: in Spania, nivelul somajului s-a redus usor in iune, la 26,3% fata de 26,4% luna precedenta. Acelasi lucru s-a intamplat in Italia, unde somajul a scazut de la 12,2% la 12,1%.

Pentru Howard Archer, economist la IHS Global Insight, este "probabil efectul semnelor care arata ca activitatea economica in zona euro se stabilizeaza".

Mai multi indicatori au aratat in ultimele zile o revenire a optimismului, lasand sa se intrevada o iesire din recesiune pentru cele 17 tari ale Uniunii monetare.

DAr "ne indoim ca acest lucru va marca o revenire de tendinta", tempereaza economistul IHS, care adauga ca activitatea economica este prea slaba pentru a impiedica o crestere a somajului.

In plus, divergentele dintre tari subliniaza enormele dezechilibre economice din cadrul zonei euro, precizeaza Jonathan Loynes, de la Capital Economics.

In conditiile in care somajul atinge 26,9% in Grecia - unde ultimele date disponibile dateaza din aprilie - acesta este de doar 4,6% in Austria, 5,4% in Germania si 5,7% in Luxemburg.

Pe ansamblul UE, rata somajului a fost de 10,9% in iunie, afectand 26,424 milioane de oameni. In Statele Unite, rata somajului era de 7,6% in iunie, stabila in raport cu mai.