Agentia Fitch a mentinut miercuri ratingul "triplu A" pentru datoria pe termen lung a Germaniei, cu perspectiva stabila, subliniind buna dezvoltare bugetara a acestei tari si forta economiei sale, scrie AFP.

Mentinerea ratingului reflecta faptul ca guvernul si-a "depasit obiectivele bugetare-cheie", "dispune de toate ingredientele pentru o reducere a datoriei", riscurile generate de criza din zona euro s-au redus iar tara are "o economie cu inalta valoare adaugata cu un sector manufacturier competitiv", isi motiveaza Fitch decizia, intr-un comunicat.

Astfel, Berlinul a reusit sa inchida anul 2012 cu excedent public in timp ce datoria sa, care se mentine ridicata, cu o rata de 81,7% din PIB in 2012, "ramane in cadrul unei notatii +AAA+", precizeaza agentia.

In ceea ce priveste zona euro si angajamentele Germaniei in diferitele planuri de salvare pentru tarile aflate in dificultate, riscurile s-au redus, gratie "recentelor masuri de intarire a guvernantei", precum si programului de rascumparare a datoriilor publice de catre Banca Centrala Europeana, considera Fitch.

"Totusi, Fitch crede ca aceasta criza din zona euro nu s-a terminat si va cere continuarea ajustarilor bugetare si structurale la nivelul tarilor, mai multe progrese spre o uniune bancara si o relansare economica mai marcanta", se arata in acest comunicat.

Pe langa situatia din zona euro, ratingul Germaniei ar putea fi pus sub presiune daca rata datoriei crestere la 90 sau 100% din PIB, subliniaza Fitch, care considera insa ca aceasta eventualitate este "improbabila".

La jumatatea lui iulie, agentia Standard & Poor's confirmase si ea ratingul german la AAA, cu perspectiva stabila.

In schimb, a treia mare agentie de rating, Moody's, degradase perspectiva la "negativ" in iulie 2012. In aprilie Moody's a confirmat insa triplul A pentru Germania.