Ungaria a rambursat in intregime imprumutul acordat in 2009 de Fondul Monetar International (FMI) pentru a iesi din criza si, astfel, si-a achitat toate datoriile fata de institutie, a anuntat miercuri Banca centrala ungara, potrivit AFP.

"La 6 august, Banca Centrala ungara (MNB) a rambursat in totalitate suma restanta datorata in cadrul unui imprumut acordat de catre FMI in iunie 2009", a informat MNB pe site-ul sau.

Budapesta a primit un imprumut de aproximativ 1,45 miliarde de euro in 2009, a doua transa din cadrul unui ajutor de 11,7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei in 2008, in plina criza financiara, pentru a evita falimentul tarii.

"Nu mai exista, astfel, nicio datorie restanta fata de Fond", a adaugat Banca centrala.

In iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, a transmis FMI ca ar putea sa-si inchida biroul de la Budapesta, intrucat ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate inainte de finalul anului in curs si, prin urmare, inainte de termenul de scadenta, prevazut initial pentru 31 martie 2014.

Potrivit MNB, rambursarile catre FMI au inceput in septembrie 2012, iar ultima, in valoare de 721 milioane de euro, a fost facuta marti.

In total, Budapesta a obtinut in noiembrie 2008 de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala un ajutor de 20 de miliarde de euro.

Relatiile dintre Budapesta si FMI au devenit dificile dupa venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010. Negocierile incepute in 2011 in vederea unui nou imprumut pentru asanarea finantelor publice ale tarii s-au incheiat la inceputul lui 2013 din cauza divergentelor asupra mai multor puncte, in special cu privire la natura imprumutului si politica economica a Budapestei.

Anul trecut, guvernul a criticat "ingerinta" FMI in politica ungara.

Partidele de opozitie au criticat rambursarea anticipata a imprumutului, considerand actiunea drept un "costisitor instrument de propaganda" inaintea alegerilor programate pentru 2014.