Cresterea economica a Japoniei a incetinit in perioada aprilie - iunie, la 0,6% in ritm trimestrial, din cauza unei activitati mai putin intense in sectorul imobiliar, a anuntat luni guvernul nipon, citat de AFP.

Produsul intern brut al celei de-a treia economii mondiale a urmat totusi un progres destul de viguros, dupa o crestere de 0,9% in primul trimestru, sustinut de consumul gospodariilor si de cheltuielile publice solide.

Ca si in primul trimestru din 2013, cresterea a fost sustinuta in semestrul doi de consumul gospodariilor (+0,8% in raport cu perioada ianuarie - martie), al caror moral a fost intarit de politica de relansare a premierului conservator Shinzo Abe.

Cererea publica s-a intensificat si ea (+1,0%), ajutata de cresterea cheltuielilor de functionare si de investitiile autoritatilor. In cadrul eforturilor pentru sustinerea activitatii, guvernul a alocat peste 40 de miliarde de euro lucrarilor publice, care se adauga unei sume similare deja integrata in planul de relansare aplicat in ianuarie.

Investitiile in intreprinderi nu si-au revenit insa. Cresterea a fost puternic franata in sectorul imobiliar rezidential (-0,2%), care sustinuse dinamismul economic in trimestrele precedente.

Aceste date erau asteptate de guvernul lui Abe care, pe baza rezultatelor preliminare si a revizuirii din septembrie, va decide daca va majora sau un taxa asupra consumului.

Aceasta taxa ar putea trece de la 5% in prezent la 8% in aprilie 2014 si la 10% in octombrie 2015, pentru a evita un derapaj al colosalei datorii nipone, dar autoritatile exita sa recurga la aceasta parghie pentru a nu stopa fragila relansare care se inregistreaza de la finele lui 2012.