Rusia a intrat intr-o faza de stagnare economica - ministrul Alexei Uliukaev
"Nu exista recesiune. Si nici nu va fi", a declarat Alexei Uliukaev, intr-un interviu publicat de cotidianul Kommersant.
"O stagnare, probabil, termenul este potrivit", a adaugat acesta, apreciind ca ritmul cresterii este "foarte scazut".
In declaratii facute in fata presei luni dupa-amiaza, el s-a aratat mult mai nuantat in ceea ce priveste posibilitatea unei recesiuni: "Acest risc exista, dar treaba politicii economice este sa ia in calcul acest risc. Sper ca vom oferi acest raspuns", a explicat el.
Produsul intern brut al tarii a crescut cu 1,2% in trimestrul doi in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa 1,6% in primele trei luni ale anului, potrivit unei prime estimari publicate vineri de institutul federal Rosstat.
Este cea mai slaba crestere inregistrata de Rusia de la recesiunea din 2008-2009.
Guvernul se astepta la o accelerare la 1,9% si a indicat vineri ca ar putea revedea in scadere previziunea pentru anul in curs, in prezent la 2,4%, dupa 3,4% in 2012 si 4,3% in 2011.
Uliukaev a precizat insa luni ca nu vede "motive pentru a revizui aceasta previziune".
Analistii de la Capital Economics considera insa ca statisticile din trimestrul doi sunt "coerente cu o intrare in recesiune in cursul primului trimestru". Ei considera ca slabele rate de crestere in cifre anualizate corespund unor rate negative de la un trimestru la altul.
"Doar ele, exporturile Rusiei nu mai pot constitui un factor important de crestere, dar pot garanta deplin timp de numerosi ani rate de crestere mai putin ridicate, dar pozitive", a precizat, pentru Kommersant, Alexei Uliukaev.
Majoritatea economistilor pun aceasta evolutie pe seama crizei din zona euro, unde se afla principalii parteneri comerciali ai Rusiei, precum si pe reducerea investitiilor.
Predecesorul ministrului, Andrei Belousov, care s-a alaturat echipei de la Kremlin in calitate de consilier economice, la finele lui iunie, avertizase de mai multe ori asupra spectrului recesiunii, pana la finele anului, in lipsa unor masuri de relansare.
De atunci, Vladimir Putin a anuntat un program de mari lucrari publice de peste zece miliarde de euro, incluzand linii de cai ferate de mare viteza. A decretat de asemenea o aministie pentru delictele economice si financiare pentru a incuraja investitorii speriati de sistemul judiciar rusesc, acuzat adeseori de incorectitudine.
Pentru analistii de la VTB Capital, cifrele publicate vineri "arata ca masurile de relansare ar fi trebuit adoptate la inceputul anului pentru a impiedica incetinirea cresterii cererii interne la un nivel inferior potentialului sau".

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO