Activitatea privata din zona zone euro a crescut mai puternic decat estimarile in august, cu un indice PMI instalat la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, semn ca relansarea se intensifica, a precizat joi cabinetul Markit, care publica acest indicator, scrie AFP.

Indicele PMI (Purchasing Managers' Index) compozit s-a stabilit la nivelul de 51,7 fata de 50,5 in iulie, potrivit unei prime estimari. Analistii interogati de DowJones Newswires mizau pe un nivel de 51 de puncte. Este cel mai ridicat nivel al indicelui PMI din iunie 2011.

"Daca aceasta tendinta se confirma, zona euro ar urma sa cunoasca, in trimestrul III, cea mai mare crestere economica din primavara lui 2011", spune Chris Williamson, economist la Markit.

Sporul activitatii private in august este in mare parte legat de performantele din Germania, unde indicele PMI a afisat cea mai mare crestere din ianuarie (53,4), sustinut de o intensificare a cresterii interne si de o majorare a vanzarilor pentru export.

Datele PMI continua sa se imbunatateasca si in alte tari, "semn ca relansarea atat de asteptata ia forma in statele" cele mai fragile ale zonei euro, cele de la "periferie", subliniaza Markit.

Singurul nor in acest tablou: situatia din Franta unde activitatea sectorului privat, care parea sa-si revina in ultima perioada, a revenit la scadere, cu un indice PMI la 47,9 puncte.