Cancelarul german Angela Merkel este de parere ca, in situatia in care creditorii internationali ar accepta o a doua stergere partiala a datoriei de stat a Greciei, acest lucru ar inrautati situatia din zona euro, scrie Agerpres. "Atentionez in mod insistent in legatura cu stergerea datoriilor Greciei", a declarat Merkel intr-un interviu acordat revistei Focus, fragmente din care au fost date publicitatii duminica, informeaza Itar-Tass.

Potrivit lui Merkel, o noua stergere partiala a datoriilor Greciei "ar provoca un efect de domino", care ar constitui cauza unei neincrederi crescande in zona euro. Ca urmare a acestui lucru, "deschiderea investitorilor privati pentru investitii ar tinde din nou spre zero", a atentionat cancelarul Germaniei.

Dupa cum a anuntat, intr-un interviu acordat editiei duminicale Welt am Sonntag, comisarul european pentru energie Gunter Oettinger, Greciei ar putea sa-i fie alocat "un mic ajutor", de cel putin 10 miliarde de euro. Mijloacele din acest al treilea pachet de ajutor ar putea fi transferate treptat spre Atena in perioada 2014-2016. "Dupa cum s-a estimat anterior, vom discuta acest lucru in 2014", a spus Oettinger.

La randul sau, germanul Jorg Asmussen, membru al consiliului administrativ al Bancii Centrale Europene (BCE), este de parere ca speculatiile pe tema reducerii datoriilor Greciei are efect de distragere de la subiect si nu contribuie la ameliorarea situatiei din zona euro. "Asemenea discutii distrag atentia (Atenei) de la ce trebuie facut pentru consolidarea bugetului si cresterii economice in cadrul programului in vigoare", a spus Asmussen.