Functionarii restructurati nu mai primesc obligatoriu post. Document: Pana acum a primat interesul lor

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2013, 23:18 Economie | Finanţe

Functionarii publici ale caror contracte inceteaza din motive neimputabile lor nu vor mai primi loc de munca intr-o alta institutie publica decat cu aprobarea speciala a sefului acelei institutii, Guvernul motivand regula, intr-un document obtinut de Mediafax, ca pana acum a primat interesul acestora. Decizia a fost luata de Guvern in sedinta de marti, printr-o ordonanta de urgenta care modifica statutul functionarilor publici.

Prin aceasta ordonanta de urgenta, Guvernul a decis ca redistribuirea functionarilor publici carora le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor sa fie efectuata tot de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), ca si pana in prezent, dar nu pe baza unei simple evidente statistice care sa reflecte doar posturile vacante din diverse institutii, ci pe baza "nevoilor reale" ale acestora, manifestate prin acordul conducatorilor in a-i primi prin redistribuire pe acei functionari publici concediati.

Documentul obtinut de Mediafax releva ca aceeasi procedura va fi aplicata si in cazul inaltilor functionari publici ale caror posturi vor fi desfiintate prin masuri de reorganizare, acestia putand fi redistribuiti in ministere si alte autoritati centrale doar la "solicitarea expresa" a sefilor de autoritati si institutii publice.

In conditiile in care sefii de autoritati nu sunt de acord cu redistribuirea, ANFP va comunica autoritatilor desemnarea unui "responsabil de procedura".

"Desi a fost creata ca o institutie menita sa asigure stabilitatea in functia publica, redistribuirea functionarilor publici realizata fara o minima consultare a institutiilor si a autoritatilor publice unde se stabileste noul loc de munca a generat o incarcare inutila, nejustificata a structurilor de personal ale acestor institutii, fara nicio legatura cu nevoile reale de personal ale acestora.  Cu alte cuvinte, interesul individual al functionarului public a primat in fata interesului general, ceea ce, in final, a provocat consecinte negative generale la nivelul intregii societati" este argumentul Guvernului in documentul citat.

Executivul mai arata ca procesul de restructurare a administratiei centrale si locale din ultimii ani a luat in calcul, prin restrangeri de personal, atat nevoile reale ale statului, dar si "posibilitatile concrete de a plati salariile functionarilor publici".

"Mai mult decat atat, studiile efectuate atat la nivel national, cat si la nivelul organismelor internationale financiare au evidentiat necesitatea continuarii acestui proces si al asigurarii unei distributii a functionarilor publici mai ales spre domeniile deficitare, cu diminuarea corespunzatoare a surplusului de personal din anumite domenii. Acest complex de factori care contureaza o problema majora pentru Romania vine in contradictie flagranta cu reglementari care fac practic imposibila flexibilizarea pietei muncii, generand mentinerea unui numar excedentar de personal in unele institutii din sectorul bugetar si un nivel redus al salarizarii", se mai arata in document.

Executivul sustine ca ordonanta nu afecteaza drepturile functionarilor publici, ci pleaca de la ideea "flexibilizarii" fortei de munca, a asigurarii personalului necesar "in functie de nevoile efective" ale diferitelor componente ale sectorului bugetar.

In luna iulie, premierul Victor Ponta declara ca noua lege a salarizarii va determina si modificarea Legii functionarului public, astfel incat sefii de institutii sa aiba o mai mare "flexibilitate" in aranjarea grilei de salarii.

El arata ca este nevoie de "flexibilitate" in aranjarea schemei de personal deoarece, in prezent, mai usor poate fi schimbat un presedinte decat un functionar.
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

1859 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri