Actualizare 18.13: Ministerul Finantelor Publice explica intr-un comunicat postat pe site motivele nefunctionarii paginii de internet pe care trebuiau inregistrate cererile de ajutor de minimis pentru IMM-uri: "limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă". Ministerul condus de Daniel Chitoiu sustine ca "la ora 8.30 serverele Ministerului Finanţelor Publice au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis", ceea ce ar fi dus la suprasolicitarea sistemului IT. Sute de relatari arata ca doritorii de ajutor de minimis nu si-au putut inregistra cererile, ceea ce inseamna ca procedura a fost viciata. Intr-un alt comunicat postat mai devreme, Ministerul Finantelor ii invita pe reclamanti sa depuna petitii.

Comunicatul oficial al Ministerului Finantelor:

În urma investigaţiilor preliminare declanşate de Ministerul Finanţelor Publice şi a datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi de autorităţile competente din domeniul siguranţei IT, care au participat la monitorizarea întregii proceduri de înregistrare online a cererilor, a rezultat că:

- La 8.30 serverele Ministerului Finanţelor Publice au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis;

- În intervalul 8.30-8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis

- Dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul în intervalul 8.30-8.36

- 714 persoane, dintre cele 3.164, au trimis formularul completat primind recipisa de înregistrare, eliberată automat de sistem. Din totalul de 714 solicitări transmise, un număr de 644 de solicitări a fost admis, restul fiind respinse întrucât fie depăşeau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza înregistrărilor multiple ale aceleaşi întreprinderi (acelaşi CUI)

- 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.

Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă.

La sfârşitul investigaţiei derulată de specialiştii MFP împreună cu STS şi autorităţile competente din domeniul siguranţei IT vom informa opinia publică cu privire la rezultatele finale ale investigaţiei.

Context

Reamintim ca Ministerul Finantelor a generat un scandal urias in rindul doritorilor de ajutor de minimis dupa ce site-ul pe care trebuiau inscrise proiectele a functionat defectuos. Sute de doritori nu si-au putut inregistra proiectele, site-ul fiind picat.

In plus, Ministerul a anuntat in jurul orei 13.00 ca sesiunea de depunere a proiectelor s-a incheiat, desi anuntul oficial preciza ca termenul-limita este ora 17.00.

Acuzele de blat intre responsabilii oficiali si firmele "agreate" au inceput sa curga, alimentate de opacitatea autoritatile si lipsa oricarei explicatii oficiale.