- Contributiile pentru pensii platite in acest moment de angajatori reprezinta 20,8% din venitul brut pentru conditii normale de munca, angajatii platind 10,5%.
- Actualele redevente sint valabile pina in decembrie 2014, fiind stabilite in urma semnarii contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Asadar, o eventuala crestere a redeventelor nu se poate vedea in bugetul din 2014, ci in cel din 2015.Aceasta inseamna ca Executivul trebuie sa gaseasca alte surse de acoperire a deficitului de 3,3 miliarde lei produs in bugetul din 2014 de scaderea cu 3 pp a contributiilor pentru pensii platite de angajatori
- Noile redevente vor fi stabilite pentru perioada 2015-2024. Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014.
"Am primit mandat pentru trei masuri prioritate pentru bugetul pe 2014. Prima este reducerea contributiilor la pensii la angajator cu 3 puncte procentuale", a declarat Chitoiu intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Crin Antonescu, Relu Fenechiu si Varujan Vosganian.
"A doua masura fiscala este revizuirea sistemului de redevente. Dupa cum stiti, Romania se afla pe ultimul loc in ce priveste sistemul de redevente. Noi colectam redevente cu pondere in PIB undeva la 4 pp, iar media in UE este undeva intre 8-11 pp din PIB. Trebuie facuta aceasta revizuire la un nivel optim, nu neaparat trebuie sa majoram in mod substantial nivelul acestora. Revizuirea va avea la baza un studiu comparativ, care pina la finalul acestei luni sa fie comandat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Studiul comparativ va fi facut la nivel global, si din revizuirea trebuie sa cistige atit statul, cit si companiile", a mai spus Chitoiu.
Ministrul Finantelor a adaugat ca a treia prioritate a PNL este "alocarea cu prioritate in bugetul 2014 de resurse bugetare in investitiile de infrastructura drumuri nationale, autostrazi, infrastructura locala, aparare impotriva inundatiilor, canalizare si alimentare cu apa".
Daniel Chitoriu a declarat ca deficitul generat la bugetul consolidat pentru 2014 al scaderii contributiilor va fi de 3,3 miliarde de lei, bani pe care isi propune sa-i recupereze din cresterea redeventelor si scoaterea locurilor de munca din zona neagra.
Declaratiile lui Chitoiu vin la finalul unei sedinte tensionate a PNL, in care Calin Popescu Tariceanu i-a reprosat politica fiscala si lipsa de proiecte cu vizibilitate publica.
Scaderea contributiilor sociale este una dintre cerintele majore ale mediului de afaceri, sufocat de taxarea excesiva a muncii - una dintre cele mai ridicate din Europa.
Context
Liberalii s-au reunit, joi seara, în şedinţă la Mamaia. Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat in sedinta a conducerii partidului activitatea ministrului Daniel Chitoiu si politica sa fiscala si a cerut conducerii PNL analiza activitatii acestuia.
Totodata, mai multi lideri PNL au ridicat problema imaginii PNL si a proiectelor pe care partidul le are. Ei sunt nemultumiti ca proiectele si intiativele partidului nu sunt vizibile sau sunt confiscate mediatic de catre PSD.
Sedinta conducerii liberale se axeaza pe gasirea unor strategii care sa aduca vizibilitate partidului.
Crin Antonescu i-a raspuns lui Tariceanu, potrivit surselor citate, ca daca exista nemultumiri se impune o analiza a ministrilor PNL si a cerut ca fiecare membru al Biroului Politic sa-si spuna opinia. Sursele liberale sustin ca Tariceanu nu a fost sustinut de alti liberali in criticile sale.
La sedinta desfasurata intr-un hotel din Mamaia, liberalii au discutat timp de doua ore despre doua proiecte controversate ale Guvernului Ponta: proiectul Rosia Montana si cel al gazelor de sist, fara a lua insa o decizie pe aceste teme.
si nu sa ne trezim cu doar 5% !!!!
Asta este inca un joc de glezne marca usl, menit sa le mai dea timp pana la europarlamentare. Isi cultiva imaginea unei organizatii cu potential, mereu aflata in faza de a lansa cate ceva ca sa urneasca economia... Desigur e pentru aburirea proletarului cu drept de vot. In realitate ei nu fac nimic pentru ca habar nu au
in conditiile in care mojoritatea din sistemul privat au in cartea de munca salariul minim pe economie si platile catre sistemul de pensii e minim e timpul sa-i mai dam un sut....
Imi e scarba!
Totusi,mancarea pe care o asigura uselistii populatiei este prea monotona : dimineata, la pranz si seara, zi de zi, an de an, numai un singur fel : 'promisiuni', simple sau facute sandwich., garnisite cu grimasele tampe, ale lui Cacarau.
Cum sa nu-ti vina, dom'le, sa strigi : "Jos Basescu! - esenta politicii useliste.
In plus vreau a mai precizez ceva: la Fondul de pensii contribuie si angajatorul cu 20,8% din venitul brut (ceea ce face ca salariul angajatului sa fie diminuat in mod corespunzator), iar la iesirea la pensie NU se tine seama si de aceasta contributie, pensia fiind stabilita NUMAI pe baza contributiei individuale a salariatului. Ce sa mai vorbim de pensionarii cu pensii de pana la 740 lei care sunt scutiti de plata atat a impozitului, cat si a contributiei la Fondul de sanatate si pentru care guvernul NU a virat contributiile respective la CNAS de vreo 5-6 ani si atunci cum sa functioneze normal unitatile sanitare (pe langa hotiile care au avut loc la CNAS pe vremea lui Duta).
E clar ca vor sa faca rost de bani si nu stiu cum!
Solutia e, din pacate pentru ei, si simpla si complicata in acelasi timp! Trebuie eradicat furtul de orice fel si in primul rand evaziunea fiscala!
Angajatii cu salariul minim si carora li se dau bani nedeclarati oficial, aici e solutia! Dar asa isi pun in cap patronii!? Unde, in lumea civilizata, s-a mai vazut sa furi statul si dupa aceea sa te miri ca nu merg treburile? Sunt prea mari taxele platite de angajator pentru angajat? Unde sunt cohortele de economisti iesiti de pe bancile facultatilor! Sa puna mana sa calculeze cum s-ar putea solutiona problema in mod convenabil!!
Alta categorie de evazionisti sunt meditatatorii!
Sa plateasca taxe! Se duc la clasa sa bata campii si ulterior ii taxeaza pe posti. N-au fost in stare sa faca niste programe scolare si manuale de bun simt, dar vor multi bani!