Declaratia de patrimoniu si venituri va fi depusa doar de persoanele fizice suspectate de evaziune fiscala, a explicat duminica, pentru Agerpres, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu.

"Intrucat in ultima perioada au aparut informatii sau interpretari total eronate in ceea ce priveste declaratia de patrimoniu si venituri, trebuie aduse cateva explicatii lamuritoare. Astfel de declaratii vor fi depuse doar de persoanele fizice suspectate de evaziune fiscala si care, in urma unor verificari prealabile ale Directiei Nationale de Antifrauda Fiscala, nu pot justifica discrepantele majore intre veniturile declarate si situatia fiscala personala", subliniaza Stefanescu.

Astfel, potrivit secretarului general adjunct al PSD, daca o persoana declara venituri anuale de 100.000 de lei, dar si-a achizitionat un produs de lux in valoare de un milion de euro, va intra sub incidenta controlului organelor fiscale si va depune o declaratie de patrimoniu si venituri tocmai pentru a explica sursa banilor care i-au permis aceasta achizitie.

Prin urmare, ordinul Ministerului Finantelor Publice care reglementeaza procedura de verificare fiscala existenta in Codul de Procedura Fiscala inca din 2011 "nu va viza nici macar toate persoanele fizice independente supuse unei inspectii fiscale obisnuite, cu atat mai putin pe toti cetatenii Romaniei", sustine Stefanescu.

"In concluzie, asa-zisa opozitie, cu amatorismul si ipocrizia caracteristice, doar mimeaza o interpretare eronata a acestei masuri. Si asta pentru ca, unii lideri PDL, in asociere cu firmele de casa ale partidului, au pur si simplu frisoane atunci cand aud despre combaterea marii evaziunii fiscale, actiune asumata de altfel de USL prin programul de guvernare", mai arata Codrin Stefanescu.