Schema de minimis ar urma sa treaca din gestiunea Ministerului de Finante la Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR), dupa o problema aparuta saptamana trecuta la inregistrarea online a IMM-urilor, a declarat joi, la Calarasi, premierul Victor Ponta, citat de Agerpres. Sesiunea de inregistrare online desfasurata in 28 august pentru schema de minimis a fost declarata inchisa dupa numai sase minute, reprezentantii Ministerului Finantelor aratand ca resursele IT alocate schemei au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate. De altfel, in cursul aceleiasi zile, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat ca sesiunea va fi anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.

"Dupa modul in care n-am reusit sa ne descurcam cu programul de minimis (...), am invatat lectia si cred ca solutia pe care, impreuna cu ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, o vom aplica in perioada imediat urmatoare este sa nu mai tina Ministerul Finantelor aceste programe, ci sa le dam tot la ADR-uri, cele care au functionat pana la urma cel mai bine si unde n-o sa mai avem calculatoare care se blocheaza sau zeci de mii de firme care acceseaza doar la Ministerul Finantelor. Deci, e o experienta utila si pozitiva pe care vrem sa o folosim", a afirmat premierul Victor Ponta.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a decis anularea concursului de proiecte depuse de IMM-uri pentru obtinerea ajutorului de minimis (fonduri guvernamentale), ca urmare a problemelor aparute in procedura de depunere on-line a cererilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante. Procedura ar urma sa fie reluata la o data stabilita ulterior. HotNews.ro a anuntat in premiera deficientele organizatorice la solicitarea a zeci de participanti care nu si-au putut inscrie proiectele.

In comunicatul postat miercuri seara pe site-ul ministerului, Daniel Chitoiu precizeaza ca a fost informat de problemele aparute in procedura de depunere on-line din cadrul schemei de minimis si a dispus imediat demararea unei anchete interne impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT.

"Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au aparut blocaje si mesaje de eroare in accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis", se arata in comunicat.

Ca urmare a problemelor aparute, ministerul a decis anularea sesiunii de inregistrari on-line desfasurate miercuri si reluarea la o data ulterior stabilita, pentru "a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate" si pentru a elimina suspiciunile "cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri".