Grupul celor 20 de puteri (G20) a sustinut vineri ca economia mondiala isi revine, insa este prea devreme sa fie declarat un sfarsit al crizei, pietele emergente confruntandu-se cu volatilitate crescuta, noteaza Reuters. In urma discutiilor umbrite de criza din Siria, catalogate ca dificile de participanti, puterile dezvoltate si in emergente care s-au reunit intr-un summit de doua zile la Sankt Petersburg, au cazut de acord asupra faptului ca ajustarile politicilor fiscale trebuie facute cu atentie.

Tarile G20 reprezinta 90% din economia mondiala si doua treimi din populatia lumii.

Intr-un comunicat transmis vineri, la finalul summit-ului, se solicita ca schimbarile politicilor monetare sa fie "calibrate cu atentie si comunicate clar".

Seful FMI Christine Lagarde a salutat acest angajament: "Atat economiile avansate cat si pietele emergente vor trebui sa isi rezolve provocarile pe plan intern pentru ca derapajele sa fie gestionate efficient".

G20 s-a reunit in 2009, ca raspuns al crizei mondiale.

"Situatia economiei globale pare mai buna acum decat in urma cu 5 ani. Crestere economica se recupereaza, insa raman riscuri foarte mari", a declarat presedintele rus Vladimir Putin intr-o conferinta de presa.

Reuters semnaleaza faptul ca, pentru prima data in ultimii trei ani, criza datoriilor din Europa si problemele din zona euro nu au mai facut din liderii europeni tinta criticilor intr-un summit G20.

"Vreau sa va spun, la acest G20 nu am mai fost centrul atentiei", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.