Impozitul forfetar: Cum va fi calculat si cat va plati o shaormerie sau un restaurant

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 13 septembrie 2013, 15:21 Economie | Finanţe


Proprietarul unui restaurant cu o suprafata de 150 metri patrati din centrul Capitalei va plati de la inceputul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), in timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri patrati se vor achita cel putin 12.474 lei (2.835 euro), scrie Mediafax.

Formula de determinare a impozitului forfetar propusa de Guvern ia in calcul rangul localitatii, dar si al zonei din municipii si marii poli regionali (Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara), suprafata localului si un coeficient de sezonalitate, care este clasificat in mod asemanator cu cel al rangului localitatii.

Cel mai mare impozit forfetar va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri patrati din Zona A a Capitalei, care vor plati 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro). Pentru restaurantele de peste 300 de metri patrati este aplicat un singur coeficient de suprafata.

Impozitul forfetar anual/unitate este determinat dupa formula k * (x + y*q) *z, unde k este valoarea impozitului standard de 1.400 de lei, x - variabila in functie de rangul localitatii, y - variabila in functie de suprafata utila a locatiei, z - coeficient de sezonalitate, iar q - 0,8 (unic) reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate de desfasurare a activitatilor.

La un restaurant de 100 de metri patrati diferentele sunt semnificative in functie de localitate si zona de amplasare.

Un local de 100 de metri dintr-o comuna va plati 1.785 lei/an, in timp ce un restaurant cu aceleasi dimensiuni amplasat in Bechet, oras cu 3.657 de locuitori, din judetul Dolj, va achita de trei ori mai mult, respectiv 5.600 de lei/an.

Diferentele sunt semnificative si intre orase si orasele municipii
. Un restaurant de 100 de metri patrati din centrul unui oras municipiu va achita anual 10.640 lei, aproape dublu fata de suma datorata de catre proprietarul unui restaurant dintr-un oras care nu are rang de municipiu. In cazul unui restaurant de 150 de metri patrati amplasat intr-un municipiu, impozitul anual se va ridica la 14.000 de lei.

Proiectul nu face diferentieri intre restaurante si celelalte unitati de alimentatie publica sau catering, cum ar fast-food-urile, care vor plati un impozit similar, in functie de suprafata spatiului util.

Astfel, un vanzator de shaorma din Bucuresti, care are un spatiu de 50-70 de metri patrati, va datora anual un impozit cuprins intre 12.474 lei si 13.104 lei, in functie de zona in care este amplasat. Cea mai mare parte suprafetei Capitalei este incadrata in zona A si zona B din punct de vedere fiscal.

Statiunile montane, de pe litoral sau cele balneoclimaterice au un statut special, cu o variabila in functie de rangul localitati egala cu cea a oraselor fara rang de municipiu (2) si un coeficient de sezonalitate mai mic decat al oraselor, de 0,35.

In acest caz, proprietarul unui restaurant din Predeal, Sinaia, Eforie sau Mamaia va plati un impozit forfetar mai mic decat cel din Bechet, orasul cu 3.600 de locuitori din judetul Dolj.

Potrivit proiectului de lege, care va fi trimis in Parlament saptamana viitoare, variabila in functie de rangul localitatii (variabila x) are urmatoarele valori: Bucuresti Zona A= 16, Zona B = 15, Zona C = 14, Zona D = 12,5. Variabila in functie de rang in cei 7 poli ( Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara) este Zona A = 14, Zona B = 13, Zona C = 12, Zona D = 11.

Pentru municipii, Guvernul propune o variabila Zona A = 11, Zona B = 10, Zona C = 8, Zona D = 4. In cazul oraselor fara rang de municipiu se aplica un singur coeficient de rang, de valoare 2, similar celui din cazul statiunilor. Pentru comune a fost stabilit un coeficient de 0,5.

Variabila y diun formula de calcul, in functie de suprafata, va avea urmatoarele valori: 0 - 30mp = 2; 31mp - 50mp = 4; 51mp - 70mp = 6; 71mp - 90mp = 8; 91 mp - 120 mp = 10; 121mp - 160mp = 14; 161mp - 200mp = 16; 201mp - 240mp = 18; 241mp - 300mp = 20; peste 300mp = 25.

Coeficientul de sezonalitate va fi de 0,45 pentru Bucuresti si cei 7 poli, de 0,4 pentru municipii si orase, 0,35 pentru statiuni si 0,15 pentru comune.

Impozitul forfetar, prin care se inlocuieste cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o suma fixa se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat in prima lectura miercuri in Guvern si care va fi trimis Parlamentului spre adoptare in regim de urgenta.

Surse guvernamentale au declarat ca proiectul de lege nu a putut fi adoptat, miercuri, deoarece nu primise toate avizele necesare, si va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare, pentru a fi apoi dezbatut in regim de urgenta in legislativ.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





4383 vizualizari

  • 0 (4 voturi)    
    fofetar? (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:27)

    Cluj-Napoca [utilizator]

    cititi-va titlul!
  • +5 (7 voturi)    
    nu inteleg... (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:40)

    lucyan [utilizator]

    cum proprietarul unui restaurant dintr-un orasel anonim va plati un impozit cu mult mai mare decat proprietarul unui restaurant aflat intr-o zona turistiica de rang I?!
    pai ce vanzare are ala de la bechet si ce vanzare are ala de la sinaia? ala de la sinaia scoate banii intr-o seara, ala de la bechet poate in doua luni...
  • +4 (6 voturi)    
    mda (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:40)

    I [utilizator]

    impozitul forfetar dezavantajeaza pe cei care incep o afacere dar nu au destui clienti sa-l plateasca. Mesajul este: firmele noastre nu vor concurenta.
  • +3 (3 voturi)    
    Intrebare (Vineri, 13 septembrie 2013, 16:10)

    AndreeaK [utilizator]

    Formula aceea se aplica tuturor micilor companii care nu au nici o legatura cu turismul si domeniile conexe acestuia?
    Pt ca facand un calcul sumar, pentru o firma de mici dimensiuni din domeniu sanatatii si protectiei muncii, care se ocupa de dosarele a 5 pana la 7 firme si care are sediul in Constanta, zona 12 sau 13, trebuie sa plateasca un impozit forfetar (calculat dupa formula de mai sus) intre 8550 si 10300 de RON in conditiile in care venitul anual dupa plata tuturor taxelor si impozitelor catre stat) este de ~15000.
    Asa ceva este deja absurd....
    • +2 (2 voturi)    
      nu (Vineri, 13 septembrie 2013, 17:03)

      boromir [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaK

      E vorba doar de firme din domeniul turismului, alimentatiei publice, spalatorii auto si mai era ceva dar nu-mi aduc aminte acum.
  • 0 (2 voturi)    
    Sa mai vad vreunul ca nu da bon fiscal! (Vineri, 13 septembrie 2013, 23:13)

    dbdb [utilizator]

    Instantaneu sun la Fisc!
  • -1 (3 voturi)    
    pai (Vineri, 13 septembrie 2013, 23:54)

    baronul stanganbuch [utilizator]

    parca boc omora afecerile si distrugea economia cu forfetarul lui, care era oricum mult mai mic decit asta de acum.
    • 0 (2 voturi)    
      Bai, bec, bai (Sâmbătă, 14 septembrie 2013, 11:27)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

      Citeste, naibii, cum se aplica asta, ca mor, nu alta! Firma plateste DOAR acest impozit pe profit, care, sincer, e f. mic si il faci usor dintr-un business care are are adaos de la 50% la 3000%, de ex. Cred ca a fost facut exact sa poata scoate mai mult din TVA, ca asta este oricum impozitul care are cuantumul cel mai semnificativ din bugetul de venituri de stat. Acum sectorul Horeca nu da bon fiscal, factura, etc, dar iti ia pretul cu tva de 24% si isi baga frumusel, cu imensa nesimtire, acest 24% in buzunar. Tu l-ai platit sa-l dea la stat, el isi ia BMW din banii astia. Acu' ai inteles? Forfetarul asta e bun, forfetarul lui Boc era o aberatie fiscala si economica!
      Dar sa dea Aghiuta sa mai prind vreo carciuma ca nu da bon fiscal: ii sparg!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by