Rectificarea bugetara pe care o va face Guvernul in luna octombrie va insemna ca vor fi luati bani de unde nu sunt absolut necesari si dusi acolo unde arde pentru ca nu exista 'un rezervor secret de bani' al Executivului, a declarat premierul Victor Ponta sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, informeaza Agerpres.

Victor PontaFoto: Agerpres

"O sa avem rectificare in octombrie. Rectificarea inseamna asa: ca luam bani de la unii si dam la altii. Deci nu inseamna ca avem niste bani cu care nu avem ce face, ci inseamna ca luam de unde nu sunt absolut necesari si ii ducem unde arde. Saptamana trecuta 25 milioane lei am dat in judetul Galati pentru inundatii si cred ca am facut bine. (...) Am luat banii dintr-un loc, i-am pus in alta parte. La fel, pentru situatii speciale. Categoric toate salariile, toate pensiile, lucrurile esentiale le avem acoperite si le platim fara niciun fel de problema. Insa la rectificare mai luam dintr-o parte, punem in alta. Cineva pierde ca sa castige altcineva", a declarat Ponta.

Prim-ministrul a subliniat ca nu exista bani in plus, pentru ca taxele si impozitele nu au fost marite, ba chiar s-au redus, motiv pentru care cel mai important lucru este cum se folosesc resursele financiare.

"Eu explic in fiecare zi si profesorilor, care au dreptate, si medicilor, care au dreptate, si primarilor, care au dreptate, ca nu a existat nici inainte si nu exista nici astazi vreun rezervor secret de bani al Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectati prin taxele si impozitele pe care nu le-am marit. Am ramas cu cota unica la 16%, am redus chiar, fie ca e vorba de TVA la paine, pe care as vrea sa o extindem, fie ca e vorba de proiectul principal pentru anul viitor, si anume o reducere a impozitarii muncii. Deci de unde reducem e foarte greu sa spunem ca sunt mult mai multi bani. Important este cum se folosesc", a declarat premierul.

Seful Guvernului a aratat ca resursele suplimentare pot veni mai ales din accesarea fondurilor europene si mult mai putine in urma cresterii economice sau a taxelor si impozitelor.

"Cea mai importanta realizare, din punctul de vedere al resurselor suplimentare din acest an, a fost faptul ca am triplat efectiv banii care au fost atrasi din fondurile structurale, ca avem deblocate toate programele operationale - asta inseamna ca se depun in continuare proiecte, se finanteaza. (...) Platile in agricultura le-am facut si le facem si anul acesta in avans. Acolo e resursa suplimentara. In rest, din cresterea economica se simte mai mult sau mai putin un supliment de resurse. Ceea ce le spun tuturor este faptul ca banii pe care ii avem mult mai multi vin din fonduri europene, mai putin din taxe si impozite, pentru ca, cu 16% cota unica, nu o sa avem scolile si spitalele din Germania, unde se platesc 45% taxe, sau din Finlanda si Suedia, unde sunt 50% taxe. Nu poti sa ai si taxe mici, si venituri ca cei care au taxe mari. Este o decizie pana la urma, ce alegem, si am ales ideea ca pentru o dezvoltare economica sa avem in continuare o fiscalitate redusa", a explicat primul ministru.

El a mai adaugat ca "fondurile europene sunt mai bune pentru ca, de principiu, sunt mult mai greu de folosit in scopuri personale".

Seful Executivului a efectuat, sambata, o vizita in judetul Bistrita-Nasaud, ocazie cu care a participat la inaugurarea unei noi sectii a SC Rombat SA Bistrita, cel mai mare producator roman de baterii auto, si a avut o intrevedere cu managementul firmei romano-germane Leoni, specializate in productia de cablaje si echipamente auto. De asemenea, Victor Ponta a avut o intalnire cu oficialitatile judetene si primarii USL, pentru a dezbate probleme legate de administratia publica locala.