Economia mondiala se confrunta inca cu "riscurile" unui nou faliment al unui gigant al lumii bancare, la cinci ani de la caderea Lehman Brothers, in Statele Unite, afirma Fondul Monetar International (FMI), intr-un raport publicat luni si citat de AFP.

"Exista inca numeroase institutii financiare de importanta sistemica al caror camp de actiune se intinde la ansamblul globului", spune Fondul, in acest raport, publicat inainte de aparitia previziunilor economice mondiale, saptamana viitoare.

Cinci ani dupa falimentul Lehman Brothers, scanteia care a aprins criza mondiala, Fondul noteaza ca reformele financiare mondiale raman "neterminate".

"Economia globala ramane deci expusa unor riscuri in cazul in care aceste institutii financiare de importanta sistemica falimenteaza", scrie Fondul.

De la criza financiara din Statele Unite, gigantii lumii bancare sunt supusi unor teste anuale de rezistenta si vor trebui in scurt timp sa-si majoreze rata capitalului, in cadrul reformei bancare internationale Basel III. Dar ele continua sa ingrijjoreze pana si Banca Centrala Americana (Fed).

Potrivit institutiei, un soc financiar de o mare magnitudine va lovi uniform ansamblul economiilor mondiale, care evolueaza in prezent dispersat, intre o zona euro in berna si tarile emergente in expansiune.

Potrivit FMI, noi tensiuni in sectorul bancar american ar avea cel mai mare impact asupra Europei si a Asiei.

O eventuala revenire a incertitudinilor in zona euro, recent iesita din cea mai mare recesiune din istoria sa, s-ar face mai intai simtita in celelalte tari europene si in America Latina, potrivit estimarilor Fondului.

O incetinire mai puternica decat previziunile a cresterii in China - care constituie in prezent "o mare ingrijorare" pentru FMI - ar avea cel mai mare impact in Asia si in America Latina, potrivit acestui raport.