Deficitul public al Germaniei ar urma sa scada in acest an la 0,2% din produsul intern brut (PIB), a anuntat miercuri ministerul de Finante, o previziune mai optimista decat estimarile initiale, scrie AFP.

In aprilie, Berlinul miza pe un deficit public - respectiv deficitul statului federal, al statelor regionale, al comunelor si caselor de asigurari sociale - de 0,5% din PIB. Anul trecut, tara a inregistrat un excedent al conturilor publice.

Fara a tine cont de efectele conjuncturii asupra finantelor publice, Germania ar urma chiar sa cunoasca, la fel ca in 2012, un excedent structural, gratie unei imbunatatiri a finantelor atat la nivel federal cat si regional si local.

Ministerul Finantelor se arata mai optimist si in ceea ce priveste rata datoriei publice in raport cu PIB-ul. Acum este previzionat un nivel de 79,50%, ceea ce reprezinta 1,5 puncte in minus fata de 2012, dar inca departe de obiectivul de indatorare publica inferioara procentului de 60% din PIB fixat de Tratatul de la Maastricht.

"Acest lucru este posibil gratie unei politici bugetare solide dar si gratie unei rambursari a datoriilor, cauzata de masurile luate in cadrul crizei pietelor financiare", precizeaza ministerul, intr-un comunicat.

Berlinul, care nu inceteaza sa apere politica de asanare a finantelor publice, se prezinta in mod regulat drept un bun elev al acestor politici.