Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri seara, intr-o emisiune la Romania TV, ca Executivul vrea ca sistemul privind plata TVA la 90 de zile de la data emiterii facturilor, in cazul facturilor neincasate, pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro sa devina optional, incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru ca "a ingreunat" si "nu a avut efectul pozitiv scontat".

"La plata TVA la 90 de zile pentru companii cu cifra afaceri sub 500.000 euro, dorim sa devina optional de la 1 ianuarie, pentru ca a ingerunat, nu a avut efectul scontat pozitiv", a spus Chitoiu.

In iulie 2012, premierul Victor Ponta anunta ca a informat institutiile financiare internationale asupra intentiilor Guvernului de a propune plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, sustinand ca "este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp" si care "va influenta direct activitatea a 92% dintre firmele active", "un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichiditati pentru IMM-uri".

"In perioada imediat urmatoare, in urma consultarilor pe care le-am avut atat pe plan intern in cadrul Ministerului de Finante, cat si cu partenerii nostri, pe care i-am informat asupra intentiei noastre, dorim sa propunem, in primul rand, plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar. Este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp, o masura care va influenta direct activitatea a 92% dintre firmele active. Reprezinta un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichiditati pentru IMM-uri. Se obtine, de asemenea, reducerea evaziunii fiscale, intrucat dispar mecanismele de rambursare fictiva de TVA, cererile de rambursare se vor face doar dupa dovada platii. Totodata, se includ in aceasta categorie, extrem de avantajoasa, numai platile facute prin sistemul bancar. In acest fel, evident, reusim sa combatem orice tip de frauda sau de evaziune fiscala", explica atunci Victor Ponta.

De la 1 ianuarie 2013, sistemul de TVA la incasare se aplica simultan cu sistemul de TVA clasic. Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii este aplicat obligatoriu de firmele care au sediul in Romania si o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei. Orice firma din Romania isi poate deduce TVA-ul aferent facturilor emise de catre furnizorii care aplica acest sistem doar dupa ce plateste facturile. Astfel, exigibilitatea TVA intervine la momentul incasarii contravalorii prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90 a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Conform unei analize realizate de R&M Audit Contabilitate, publicata in luna mai a acestui an, practica primelor patru luni ale anului de aplicare a sistemului de TVA la incasare arata ca, in forma sa actuala, acesta dezavantajeaza majoritatea IMM-urilor. Potrivit analizei, in topul pericolelor care au aparut pentru firmele mici si mijlocii se afla lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA-ului, precum si pierderea contractelor comerciale cu clientii care sunt companii mari si prefera sa lucreze cu firme care aplica regimul traditional de TVA.

"Daca la neajunsurile descrise anterior mai adaugam si faptul ca multe firme mari vor renunta la furnizorii "mici" pentru a putea sa isi asigure deducerea instantanee a TVA-ului in regimul clasic, reiese clar ca acest an se va dovedi in final foarte greu pentru IMM-uri, iar aceste modificari fiscale, in loc sa le ajute si sa contribuie la stimularea cresterii economice, se vor dovedi o frana pentru acest segment", arata atunci Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.