Angajamentele Guvernului in fata FMI, pentru urmatorii doi ani: Lista completa a noilor taxe, privatizarile, concedierile

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 7 octombrie 2013, 18:34 Economie | Finanţe


Victor Ponta
Foto: Agerpres
Guvernul Romaniei s-a angajat sa extinda colectarea contributiilor sociale la anumite categorii de persoane si sa continue procesul de privatizare si restructurare a unor companii de stat. HotNews.ro prezinta punct cu punct masurile principale la care Guvernul si Banca Nationala s-au angajat pentru urmatorii doi ani, asa cum prevad Scrisoarea de intentie si Memorandumul tehnic cu FMI. Reamintim ca in 27 septembrie FMI a aprobat un nou acord de asistenta financiara pentru Romania, de aproape doua miliarde de euro, la care se adauga inca doua miliarde de euro de la Comisia Europeana, in acorduri de precautie, autoritatile de la Bucuresti alegand sa traga transele numai daca vor avea nevoi suplimentare de finantare.

Taxe si impozite: uniformizarea colectarii contributiilor sociale - chirii, salarii, activitati independente, drepturi de autor
 • Reducerea TVA-ului la paine pe tot lantul de productie de la 24% la 9%, aplicata de la 1 septembrie 2013 este aplicata temporar, iar pe parcursul anului 2014 , Guvernul va "evalua eficienta acestor masuri pentru a decide daca vor fi aplicate permanent".
 • Pentru a compensa pierderea de venituri au fost majorate accizele la alcool si bunuri de lux. Inainte de a finaliza bugetul 2014, Guvernul va "revizui baza de calcul pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de utilizarea proprietatii si nu de statutul juridic al proprietarului". Guvernul a "inceput pregatirile privind o strategie pentru un nou regim de taxe si redevente la extractia de petrol si gaze, prin constituirea unui grup de lucru inter- ministerial". "Vom stabili un nou regim care intra in vigoare din 2015 pana in 2024 , daca toate partile interesate vor fi de acord".
 • Pentru a compensa o serie de decizii sociale, Guvernul va "explora masuri asupra veniturilor, inclusiv pentru impozitele pe proprietate". "Vom analiza, de asemenea, reforme la contributiile de asigurari sociale pentru a extinde baza" de taxare. Pana la mijlocul lunii octombrie 2013 , Guvernul va "pregati un pachet de reforme pentru contributiile la asigurarile sociale de sanatate , pentru a finanta sistemul public de sanatate bazat pe o combinatie de impozit obligatoriu, in conformitate cu pachetul de sanatate de baza, si o contributie voluntara platita de catre persoanele fizice care doresc un sistem de asigurari de sanatate suplimentare".
 • In acest scop Guvernul a aprobat deja aplicarea contributiei obligatorii de 5,5% la sanatate, pe veniturile obtinute din chirii inchiriere si in cazul persoanelor fizice care mai au si alte venituri, din care pleteau oricum contributia la sanatate. Taxa extinsa va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014.
 • "Vom aproba, de asemenea, legislatia care sa restructureze sistemul de protectie sociala pentru a extinde baza si a reduce diferentele dintre bazele de calcul a contributiilor la pensii pentru diferitele tipuri de activitati desfasurate (de exemplu, salariul, activitatile independente, drepturile de autor etc ) . Ne vom consulta cu personalul FMI / CE inainte de a intreprinde orice alte modificari ale sistemului fiscal", scrie Guvernul in scrisoarea de intentie. Pentru aceste masuri nu se precizeaza ca ar fi actiuni prioritare (prior actions), ceea ce inseamna ca Executivul nu si-a asumat un termen pentru aplicare.

Fonduri europene: identificarea corectiilor financiare
 • Guvernul trebuie sa pregateasca proiectii financiare pe termen mediu "care identifica in mod corespunzator implicatiile fiscale ale proiectelor finantate de UE, inclusiv nevoile de co-finantare, corectiile financiare si cheltuielile neeligible". Termen: mijlocul lunii octombrie 2013.
 • Guvernul trebuie sa prioritizeze mai bine proiectele de capital si sa le mute de la finantarea din resurse interne la cea din surse UE, ceea ce "ar putea contribui la imbunatatirea deficitului fiscal si la cresterea absorbtiei fondurilor UE ". Unitatea de evaluare a investitiilor, din cadrul Ministerului Finantelor Publice, va contribui la consolidarea controlului calitatii in pregatirea, stabilirea prioritatilor, evaluarea si managementul noilor proiecte de investitii publice.
 • De asemenea, Guvernul a aprobat deja o ordonanta pentru stabilirea criteriilor de prioritizare a proiectelor de investitii publice. Guverul va aproba o lista de proiecte prioritare semnificative, pe baza criteriilor de prioritizare, pentru a ajuta la pregatirea pentru bugetul 2014. Guvernul va pregati un mecanism de verificare a eligibilitatii proiectelor de investitii publice la finantarea din partea UE, ca parte a planificarii bugetare pe termen mediu - termen: mijlocul lunii octombrie 2013. "Incepand din 2014, niciun nou proiect important de investitii publice, finantat de administratia centrala, nu va fi aprobat" fara o verificare prealabila de catre Unitatea de Monitorizare si Evaluare a Investitiilor Publice .
 • Autoritatile romane vor prevedea credite intr-un plafon net de 3 miliarde de lei pentru finantarea proiectelor europene, "pentru a permite o mai mare flexibilitate in finantarea de proiecte finantate de UE, avand in vedere intarzierile in rambursarea" fondurilor de catre Comisia Europeana. Guvernul se va asigura cheltuielile pe proiecte non-eligible din finantare UE sunt limitate la 2 miliarde de lei.

Privarizarea companiilor de stat: Posibile insolvente la subsidiare ale CFR Calatori

 • Guvernul spune ca si-a "propus sa vanda cea mai mare parte a portofoliului de companii din subordinea Ministerului Economiei si sa incheie urmatoarele cinci privatizari la companiilor energetice de stat in timpul perioadei de programare , ceea ce va genera resurse pentru companii si pentru guvern si va sustine pietele de capital locale". 
 • Prin privatizari majoritare cu "investitori strategici", Guvernul va urmari sa atraga noi investitii si expertiza profesionala , "pentru a spori viabilitatea operatiunilor si a livrarii serviciilor" .
 • Romgaz. Se va lansa o oferta publica initiala pentru vanzarea unui pachet de 15 la suta din actiuni - pana la jumatatea lunii noiembrie 2013. "In prealabil , vom obtine aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru utilizarea GDR-urilor (certificatele globale de depozit - n.r.) si vom finaliza un studiu de impact asupra mediului. (...) Ca o preconditie, vom clarifica tratamentul fiscal al titlurilor cumparate in Romgaz, tranzactionate la bursa de valori straine, si sa adopte, daca este nevoie, temeiul juridic necesar", se arata in scrisoarea de intentie.
 • Hidroelectrica. Va fi numit un consiliu de administratie profesionist, in conformitate cu prevederile OUG 109 /2011 - termen: sfarsitul lunii noiembrie 2013. Se va lansa o oferta publica initiala pentru vanzarea unui pachet de 10 la suta din actiunile guvernului, dupa majorarea de capital planificata - tremen: sfarsitul lunii iunie 2014.
 • Electrica. Se va lansa o oferta publica initiala de vanzare a majoritatii actiunilor detinute de Guvern, dupa majorarea de capital planificata - termen: sfarsitul lunii mai 2014. Guvernul spune ca "va aborda" si "problema platilor neefectuate de catre CFR Infrastructura catre Electrica inainte de vanzarea pachetuli majoritar de la compania energetica , proces "care, altfel, ar fi subminat" .
 • Complexul Energetic Oltenia. Guvernul va lansa o oferta publica initiala de 15 la suta din actiunile guvernului, inainte de majorarea de capital planificata - termen: sfarsitul lunii iunie 2014.
 • Companiile CFR (Ministerul Transporturilor). Pentru a reduce arieratele, Guvernul ar putea lua masuri care pot include proceduri de swap (compnesare a datoriilor si creantelor), stergerea arieratelor CFR Calatori fata de operatorul retelei feroviare (CFR Infrastructura), plasarea unor companii, cum ar fi subsidiare ale CFR Calatori si CFR Infrastructura, in insolventa sau in lichidare, precum si masuri de restructurare.
 • CFR Marfa. Guvernul s-a angajat sa finalizeze privatizarea CFR Marfa pana la jumatatea lunii octombrie 2013, iar daca procesul de privatizare curent se confrunta cu obstacole insurmontabile, sa reia licitatia. ¬Ne vom indeplini obligatiile in temeiul acordului de vanzare-cumparare pentru vanzarea pachetului majoritar de la CFR Marfa si pentru a inchide tranzactia (plata in schimbul actiunilor), de la jumatatea lunii octombrie 2013. In acest context, aprobarea fuziunii va fi solicitata de la autoritatea de reglementare competenta. In cazul in care procesul de privatizare se confrunta cu obstacole insurmontabile, vom redeschide licitatia pentru privatizarea majoritara a CFR Marfa, cu respectarea unui proces care urmeaza cele mai bune practici internationale, se arata in Memorandumul de politici economice asumat de Guvern in fata FMI
 • CFR Infrastructura si CFR Calatori. Guvernul promite ca va "permite consiliile desemnate de administratie desemnate sa implementeze planurile administrative aprobate, fara interferente". De asemenea, Guvernul trebuie sa finalizeze procedura de numire a noului management in CFR Infrastructura "dupa litera si spiritul procedurilor specificate" in ordonanta privind guvernanta corporativa. Totodata Guvernul isi propune sa inchida o lungime suplimentara de 1500 km de cale ferata inoperabila. Tot aici a intrat si scumpirea transportului pasagerilor, incepand cu septembrie 2013

Concedierile de personal si salarizarea in sectorul bugetar si in companiile de stat
 • Guvernul precizeaza ca a extins cu trei ani (pana in 2018) legislatia existenta pentru a oferi un top-up (supliment) la ajutoarele somaj pentru anumite concedieri din intreprinderile de stat.
 • Mai departe, Executivul se angajeaza "sa nu introduca un regim de stimulente in agentiile guvernamentale".
 • In plus, Guvernul promite ca va modifica Ordonanta de Urgenta 74/2013 pentru a elimina stimulentele salariale din ANAF . Executivul va stabili si o metodologie pentru determinarea nivelurilor de personal in administratia locala. "Ne vom consulta cu institutiile financiare internationale (FMI , CE si Banca Mondiala ), inainte de a face modificari la politica ocuparii fortei de munca publice si la Legea salarizarii unitare", se mai angajeaza Guvernul in fata FMI.
 • Arieratele din economie: Noi transferuri de la Guvern catre autoritatile locale
 • "Arieratele au continuat sa scada la nivelul administratiei publice locale, dar a inceput sa creasca din nou in nivelul guvernului central", recunosc autoritatile romane. Guvernul se angajeaza sa reduca la nivelul minim, prevazut de acordul cu FMI, arieratele locale si centrale. Curtea de Conturi va prezenta un program de audit al facturilor in litigiu prezentate de guvernele locale (360 milioane lei), pentru a pregati primul raport de progres trimestrial privind statutul constatarilor - termen: de la mijlocul lunii noiembrie 2013.
 • Guvernul va evalua posibilitatea de a face transferuri catre unitatile administratiei publice locale pentru a acoperi facturile neplatite care reprezinta pasivele valide ale guvernului, verificate de Unitatea centrala de armonizare pentru control si management financiar. "In astfel de cazuri , guvernul central va efectua un control mai strict al cheltuielilor totale ale unitatilor administratiei locale, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului 46/2013 ", mai promite Executivul.
 • Toate entitatile guvernamentale vor utiliza un sistem consolidat de raportare fiscala - termen: iunie 2014. De asemenea, compania publica de drumuri intentioneaza sa reduca la minimum cheltuielile de capital la proiectele existente in 2013 , in vederea reducerii arieratelor la zero.

Ajutoare sociale: cresterea venitului minim garantat
 • Guvernul mentioneaza ca a aprobat deja Ordonanta de Urgenta 42/2013 privind cresterea venitul minim garantat si a alocatiilor familiale. De asemenea, Guvernul isi propune sa simplifice testele privind patrimoniul persoanelor eligibile pentru ajutoarele de incalzire acordate in vederea atenuarii impactului liberalizarii preturilor la gaz si electricitate.
 • Incepand cu 1 ianuarie 2014, va fi implementata a doua etapa de cresterea a venitului minim garantat.

Investitiile de stat : Actualele proiecte PNDI, luate la control
 • "Toate contractele neexecutate in programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) au fost anulate, in timp ce proiectele realizate in cadrul PNDI au fost injumatatite in cadrul bugetului", mentioneaza Guvernul.
 • Va fi realizat un audit independent al proiectelor incepute in cadrul PNDI, pentru ca Guvernul sa se asigure ca acestea sunt executate si facturate corect.

Politica monetara a BNR si piata de capital: Vor fi evitate amenintarile la adresa stabilitatii financiare, cu referire la denuntarea clauzelor abuzive din creditare
 • BNR se angajeaza sa monitorizeze "indeaproape evolutia inflatiei", luand in considerare reducerea treptata a ratei dobanzii de politica monetara, numai daca inflatia scade in interiorul tintei, anticipatiile inflationiste sunt in continuare ferm ancorate , iar conditiile de piata permit acest lucru.
 • In timpul perioadei derularii Acordului stand-by cu FMI, BNR nu va introduce sau va intensifica restrictii la efectuarea platilor in tranzactii internationale curente si nici nu va modifica sau introduce practici valutare multiple, fara permisiunea Findului. BNR va face "toate eforturile pentru a se evita adoptarea unor initiative legislative care ar submina disciplina creditarii", cu scopul de a mentine disciplina in randul debitorilor.
 • BNR sustine ca aceasta disciplina contribuie la stabilitatea sistemului financiar. "In plus, pentru a evita amenintarile la adresa stabilitatii financiare, autoritatile se vor consulta pe larg cu toate partile interesate, avand, de asemenea, in vedere studiile de impact finalizate de catre BNR, cu privire la noile dispozitii privind clauzele abuzive din legea de aplicare a Codului de procedura civila", se arata in Scrisoarea de intentie.
 • De asemenea, autoritatile romane promit ca "vor asigura ca procesele care implica clauzele abuzive sunt tratate de catre instantele de rang superior sau de catre un tribunal unic de specialitate si vor lua toate masurile necesare pentru a asigura o aplicare armonizata a acestor prevederi, cum ar fi formarea profesionala a judecatorilor".
 • Autoritatile romane vor rezolva eventualele discrepante intre Codul fiscal si normele contabile IFRS privind tratamentul creditelor neperformante vandute catre companiile locale de gestionare a datoriilor , in intampinarea procedurii de infringement astfeptate - sfarsitul lunii decembrie 2014.
 • Aprobarea legislatiei obligatiunilor garantate - sfarsitul lunii decembrie 2013

 Energie: liberalizarea preturilor
 • "Pentru electricitate , dereglementarea completa a preturilor la electricitate pentru consumatorii non - casnici se va realiza pana la 1 ianuarie 2014, iar pentru consumatorii casnici pana la 31 decembrie 2017. Pentru gaze naturale , ne-am propus sa aplicam restul foii de parcurs pentru dereglementarea preturilor la gaze cum a fost planificata, pentru a obtine liberalizarea completa pret pentru consumatorii non- casnici cel mai tarziu la data de 31 decembrie 2015, iar pentru consumatorii casnici pana la 31 decembrie 2018".
 • "Vom continua sa luam masuri pentru consolidarea OPCOM (bursa pentrun energie - n.r.) ca platforma de tranzactionare a electricitatii si gazelor".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9483 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Nimic bun pentru oameni (Luni, 7 octombrie 2013, 22:40)

  alex1234 [utilizator]

  Nimic bun pentru oameni


  Vanzare Vanzare Vanzare a tot ce a mai ramas din Tara


  Marire Marire De Preturi (numite liberalizari) la Nesfarsit
  • +6 (6 voturi)    
   totusi (Marţi, 8 octombrie 2013, 8:38)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   in curand -1, 2 ani - nu va mai fi nimic de vanzare iar atunci vor fi fortati sa gandeasca si alte "solutii"
   • +6 (6 voturi)    
    Probabil (Marţi, 8 octombrie 2013, 9:55)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Ne vom manca intre noi.
   • +3 (5 voturi)    
    sanatatea va fi ultima reduta (Marţi, 8 octombrie 2013, 10:00)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    va fi si ea vanduta si atunci adio Romania
 • +15 (15 voturi)    
  USL - cel mai PENAL guvern (Marţi, 8 octombrie 2013, 3:08)

  Gryphus [utilizator]

  PNL si PSD si-au dat mana pt a naste cel mai PENAL guvern din istoria Romaniei, un guvern de incompetenti si hoti.

  anul trecut minteau ca nu le trebuie acord cu FMI, anul asta sunt disperati sa-l aiba, in timpul guvernului PDL strigau ca impozitul FORFETAR nu e bun dar vor sa-l introduca din 2014 ...si zeci de alte exemple cu minciuni PNL si PSD
  • +4 (6 voturi)    
   Omiti esentialul (Marţi, 8 octombrie 2013, 10:45)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   "PNL si PSD si-au dat mana pt a naste cel mai PENAL guvern din istoria Romaniei, un guvern de incompetenti si hoti. "
   Gresit! Poporul a votat ca oile dind 70% din parlament usl-ului, legitimind politica mafiotica a acestei aliante. Poporul a spus raspicat politicienilor ca nu-l intereseaza justitia, lupta anticoruptie, meritocratia, ci o ciozvirta moca la salariu. Poporul a bagat in parlament toate scursurile, poporul a votat pe la primarii condamndati penal aflati in pirnaie.

   Deci poporul e ala care face pipi pe tot ce inseamna stat de drept, pentru ca e invatat cu un tatuca care sa le dea casa, serviciu, concediu la mamaia, etc.
 • +10 (10 voturi)    
  investitii ? (Marţi, 8 octombrie 2013, 7:53)

  B.T. Alexandru [utilizator]

  Se prefigureaza o economie fara surse proprii de dezvoltare , cresterea economica va depinde exclusiv de conjunctura internationala. Nici un efort propriu.
  Finantarea se va face prin vanzari si cresteri de impozite( pe proprietati si pe activitate economica).
  Nimic despre restructurarea aparatului administrativ al statului ! Supravetuire fara dezvoltare.Anestezierea populatiei prin masuri sociale de moment ( TVA la paine, venitul minim garantat) , masuri repede anulate de inflatie, Ce se va intampla cu locurile de munca ? Cum se stimuleaza munca intr-o societate care nu are cultul muncii ?
  Macar strategic, ce mai ramane la stat daca si energia se vinde ? Cum se vor face privatizarile ?
 • +9 (9 voturi)    
  Mizerabilii (Marţi, 8 octombrie 2013, 8:45)

  MaraIoan [anonim]

  Unde sunt promisiunile pentru alegatori?Ati inceput cu birurile exact ca dupa razboi!Sunteti in stare sa luati si aerul de la gura celor ce produc nu de la cei care au furat si fura incontinuare si si-au pus averile la adapost(adica voi de la guvernare!!!)!Justitia ati adus-o la mana voastra, pe cei de la FMI ii pupati in c...,aveti nevoie de mai multi bani si nu stiti de unde sa-i scoateti!Sunteti niste ticalosi!Cel mai neputincios guvern si parlament din toata Europa!Mai aveti curajul sa va prezentati la noi alegeri?Eu sigur nu va dau votul!Acest drept inca il mai am!!
  • +4 (4 voturi)    
   Hehe (Marţi, 8 octombrie 2013, 10:47)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MaraIoan

   Pai daca alegatorii chiar au crezut minciuniloe uslamiste, e vina lor. Peste tot in lumea asta, prostia se plateste. Si ce e mai grav e ca au dat un semnal clar politicienilor ca nu prin lupta cu coruptia se cistiga voturi, ci prin propaganda tip antena3.
  • +1 (1 vot)    
   Sa fie asta solutia?? (Marţi, 8 octombrie 2013, 11:02)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui MaraIoan

   Si ve-ti vedea ca nu vor pleca de la putere decit fugariti ca pe Ceausescu la revolutie.Ne rid in nas ,nu le pasa de ce spune societatea civila care se afla deja in strada de saptamini bune.Sunt mai rau decit capusele.Asta am ales dragi Romani ...asta avem.
   NU VA MAI LASTI MANIPULATI DE TELEVIZIUNI, ORICARE AR FI ELE.
   Nu obsesvati ca suntem rupti de realitaetea internationala, nu stim de la Stiri ce se intimpla peste hotare stim numai ce vor ei sa stim.
   Toate comentarii despre romania sunt evitate.
   In sumtem dirijati catre divizare, invrajbire.Lupte politice fara sfirsit destabilizeaza si destructureaza un stat......unde este pacea si stabilitatea promisa .Gasca asta de NEO-COMUNISTI rad tot de 20 de ani. E care pe care fratilor, nu se mai poate.
   Cu ce ne vom creste copiii, ... cu munca in strainate?Sau saturat si strainii de valurile de romani trimisi la furat. Asta este imaginea Romaniei .Se fura in tara ,se fura afara, se fura peste tot si orice: voturi, terenuri,fabrici si in curind veti fi furati din propriul buzunar prin taxe aberante.
   Se apara cu legi aberante votate de ei insasi care legalizeaza furtul ,criminalitatea,
   Trebuie scosi afara cu parul, judecati si condamnati pt ca nu sunt Dumnezeul nostru pe pamint.
   Va amintiti cind au intrat minerii in parlamentul Romaniei cu bitele trimisi de nenea Ilici nu mai exista nici un parlamentar sau senator acolo.
   Sa fie asta solutia?????
   • 0 (0 voturi)    
    asta este solutia ! (Marţi, 8 octombrie 2013, 17:09)

    IonGherasim [anonim] i-a raspuns lui prio

    numai cu parul la fel ca pe ceausescu singura solutie !!!!!!!!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  ! (Marţi, 8 octombrie 2013, 11:03)

  Anti-cleptocratia [utilizator]

  Daca ati trancani mai putin si ati lua atitudine ar fi mai bine. Iesiti fratilor in strada, nu va mai plangeti atat, si dati cu ei de pamant!
  De cate ori am iesit in strada ne-am adunat cateva mii de oameni... Ma intreb cati dintre nemultumitii care posteaza aici au fost alaturi de noi...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by