Guvernul Serbiei a adoptat marti o serie de masuri de austeritate pentru a evita falimentul si pentru a recastiga increderea institutiilor internationale si a creditorilor, scrie AFP.

Printre aceste masuri, ministrul Finantelor, Lazar Krstic, a anuntat majorarea TVA pentru produsele de baza de la 8 la 10% si reducerea sau chiar anularea subventiilor acordate intreprinderilor de stat.

"Fara aceste masuri, am falimenta in urmatorii doi ani", a argumentat ministrul, in timpul unei sedinte de guvern la care a fost permis accesul presei. Acesta a adaugat ca se asteapta sa vada primele rezultate pozitive ale acestor masuri in 2015.

Prin majorarea TVA, guvernul va obtine venituri suplimentare de circa 200 de milioane de euro pe an, a mentionat Krstic.

In iulie, parlamentul a adoptat un buget revizuit pentru 2013 care majoreaza deficitul la 4,7% din PIB fata de 3,3% estimat initial.

Belgradul mizeaza pe o crestere economica de 2% in 2013 si o inflatie de 5,5%, in conditiile in care rata somajului se ridica la 24%, potrivit ultimelor cifre oficiale publicate in iunie.

Datoria acestei tari cu 7,2 milioane de locuitori se ridica la 60% din PIB.

In 2012, economia sarba s-a contractat cu 1,7% iar deficitul a fost de 4,7% din PIB.

Guvernul a decis, de asemenea, incepand din 2014, scaderea cu 20% pana la 25% a salariilor din stufoasa administratie publica a tarii, care angajeaza circa 600.000 de oameni.

Guvernul vizeaza economii anuale de circa 150 de milioane de euro, respectiv 0,3% din PIB.

Aceste masuri de austeritate intervin in momentul in care Serbia a reluat in aceasta saptamana dialogul cu Fondul Monetar International (FMI), cu speranta de a obtine un acord care sa intareasca increderea potentialilor investitori si a creditorilor.

FMI avertizase ca, fara masuri de austeritate, deficitul public risca sa se ridice la 8,3% din PIB.

In aprilie, Rusia a acordat Serbiei un credit de 500 de milioane de dolari, dar a conditionat eliberarea unei transe din acest credit de incheierea unui acord cu FMI.

In noiembrie, Banca Mondiala a anuntat si ea ca este pregatita sa acorde un credit de 314 milioane euro, cu conditia ca Belgradul sa semneze un acord cu FMI.