Agentia oficiala de presa a Chinei face un apel la "de-americanizarea" lumii, pe fondul temerilor legate de o noua recesiune mondiala, dupa ce seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat ca ar putea aparea "perturbatii masive in intreaga lume" in lipsa unui acord legat de majorarea plafonului datoriei externe al Statelor Unite, scrie The Daily Telegraph.

Xinhua, agentia finantata de guvernul de la Beijing, afirma ca, in conditiile in care politicienii americani nu reusesc inca sa ajunga la o solutie pentru a depasi actualul impas, "este poate un moment bun pentru omenirea confuza sa inceapa sa construiasca o lume de-americanizata".

Articolul agentiei China Noua vine in momentul in care Christine Lagarde a ridicat spectrul unei repetari a crizei financiare din 2008, dupa inchiderea partiala a activitatilor guvernului american si dificultatile legate de ajungerea la un acord asupra ridicarii plafonului de indatorare al primei economii mondiale.

Xinhua critica pozitia de lider a Americii in lume, adaugand ca "astfel de zile alarmante in care destinele altora sunt in mainile unei natiuni ipocrite trebuie sa se termine".

Ziarele de stat noteaza insa legaturile economice inseparabile dintre China si Statele Unite. Guvernul de la Beijing este cel mai mare detinator de obligatiuni americane, cu 1,28 trilioane de dolari, potrivit datelor guvernului american.