O eventuala incetare de plati in Statele Unite ar putea avea "consecinte dramatice" pentru economia mondiala, a avertizat luni comisarul european insarcinat cu Afaceri economice, Olli Rehn, citat de AFP.

"Este foarte important ca Statele Unite sa-si depaseasca impasul bugetar", a declarat Rehn, inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din Zona Euro. "Daca nu, acest lucru ar putea avea consecinte potential dramatice asupra economiei mondiale si a inceputului relansarii in Europa", a avertizat acesta.

Acest avertisment intervine dupa afirmatiile asemanatoare facute luni, pentru Le Figaro, de guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, in opinia caruia un impas ar provoca "o lovitura de tunet pe pietele financiare, turbulente mondiale violente si profunde".

Un oficial european de rang inalt, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, afirmase saptamana trecuta ca o incetare de plati din partea SUA ar putea avea un impact economic considerabil, recunoscand insa ca nu se pot face prea multe lucruri pentru a fi pretatit intr-o astfel de eventualitate.

Raman patru zile la dispozitia presedintelui american Barack Obama si a reprezentantilor din Congres pentru a gasi un compromis bugetar. Dincolo de joi, Trezoreria americana a avertizat ca nu se va mai putea imprumuta si risca sa nu mai poata asigura platile.