UPDATE Casa Alba a respins marti noul plan al republicanilor legat de ridicarea plafonului de indatorare a tarii, asimilandu-l cu o "cerere de rascumparare".

"Presedintele a spus si a repetat ca nu trebuie cerute rascumparari pentru a asumarea responsabilitatilor fundamentale de a vota un buget si de a plati facturile tarii", a explicat un purtator de cuvant al presedintiei, Amy Brundage.

Republicanii din Camera Reprezentantilor anuntasera ca vor organiza un vot asupra unei propuneri legislative care ridica limita datoriei pana in 7 februarie si elimina semi-paralizia administratiei americane pana in 15 ianuarie, a anuntat marti un colaborator al liderilor camerei, citat de AFP.

Propunerea elaborata de Camera modifica textul negociat la Senat aducand modificari importante sistemului de sanatate al lui Barack Obama, potrivit sursei citate.

O taxa asupra aparatelor medicale instaurata de lege va fi amanata cu doi ani, iar alesii din Congres vor fi privati de subventiile federale care le permit acestora, dar si secretarilor de stat, sa beneficieze de reduceri la asigurarile medicale.

Potrivit parlamentarului Darrell Issa, acest vot va avea loc marti.

"Vom vota astazi un text pe care, credem noi, Senatul il va considera acceptabil", a declarat acest parlamentar, la capatul unei reuniuni cu usile inchise a grupului republican, condusa de presedintele Camerei, John Boehner.

Textul inaspreste de asemenea controlul care vizeaza verificarea faptului ca toti viitorii beneficiari de subventii federale in cadrul reformei sistemului de asigurari de sanatate votat in 2010 indeplinesc criteriile de venit.

Anuntul republican constituie un avans semnificativ, in conditiile in care centrul negocierilor s-a deplasat la Senat de sambata. Saptamana trecuta, presedintele Barack Obama si adeversari sai din Camera nu au ajuns la un compromis.

Dar propunerea de marti reia marile linii elaborate in prezent la Senat si ar permite redeschiderea imediata a tuturor agentiilor federale, inchise partial de doua saptamani din cauza impasului bugetar.