Comisia Europeana a propus miercuri introducerea, din 2017, a unei declaratii TVA simplificata, care va inlocui declaratiile TVA nationale si va permite, sustine executivul european, reducerea cu pana la 15 miliarde de euro a costurilor pentru intreprinderi, scrie AFP.

Obiectivul acestei declaratii este reducerea formalitatilor administrative pentru intreprinderi, in special cele care opereaza in mai multe state membre, dar si sa faciliteze respectarea obligatiilor fiscale.

Masura se inscrie in cadrul programului REFIT care vizeaza simplificarea regulilor si reducerea poverii administrative pentru intreprinderi.

"Avand in vedere ca procedurile simplificate sunt mai usor de respectat si de aplicat, propunerea ar trebui sa contribuie si la imbunatatirea obligatiilor in materie de TVA si la cresterea veniturilor publice", subliniaza comisia.

Concret, declaratia de TVA se va face pe baza lunara, cu exceptia micro-intreprinderilor, si nu va contine decat cinci rubrici obligatorii de completat pentru contribuabili, chiar daca statele membre vor dispune de o marja de manevra pentru a adauga si alte rubrici, pana la 26 maxim.

In prezent, trebuie completate sase rubrici pentru o declaratie de TVA in Irlanda, 100 in Ungaria si aproape 600 in Italia, a explicat comisarul insarcinat cu Fiscalitatea, intr-o conferinta de presa.