Rectificarea bugetara negativa va fi de pana in 3 miliarde de lei. Deficitul va creste de la 2,3% la 2,5% din PIB

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 28 octombrie 2013, 15:41 Economie | Finanţe


Rectificarea bugetara operata de Guvern va fi de pana in 3 miliarde de lei si va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru agentia Mediafax surse oficiale.

Surse guvernamentale au precizat ca sunt vizate in principal fondurile necheltuite asupra carora autoritatile trebuie sa faca in aceasta saptamana o statistica.

Sursele citate au precizat ca rectificarea bugetara pregatita de Guvern se situeaza in marja inferioara a 3 miliarde de lei, dar peste 2,5 miliarde de lei.

In aceasta saptamana autoritatile centrale trebuie sa realizeze o statistica a fondurilor care nu au fost cheltuite, urmand ca rectificarea sa vizeze in primul rand aceasta zona, au mai precizat sursele citate.

Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.

Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.

Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.

Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.

In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.

Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce rata anuala a inflatiei a coborat in luna septembrie la 1,88%, foarte aproape de minimul istoric inregistrat in primavara anului trecut, cand s-a plasat la 1,8%.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a doua rectificare bugetara din acest an, programata pentru sfarsitul lunii octombrie, va fi una negativa, precizand ca veniturile sunt mai mici cu 3,8 miliarde lei decat se estimase.

Surse oficiale au declarat ca, dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.

In urma cu o luna, premierul arata ca va exista o rectificare de buget in luna octombrie, insa de tipul "luam bani de la unii si dam la altii", Guvernul neavand niciun "rezervor secret" de fonduri.

Prima rectificare bugetara din acest an a fost avizata de Guvern in luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, in urcare la 626,2 miliarde lei, si un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervati PNDI catre alte proiecte.

Atunci, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite in scadere cu peste 2,2 miliarde lei, prin cresterea veniturilor la nivelul autoritatilor locale, dar scaderi de incasari la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul institutiilor finantate din venituri proprii. Concomitent, cheltuielile totale ale bugetului consolidat au fost calculate atunci in scadere cu 978 milioane lei.

Deficitul bugetului general consolidat a crescut usor in luna septembrie si a ajuns dupa primele noua luni la 8,1 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, nivel ce se mentine in limitele tintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Deficitul bugetar a urcat in august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentand 1,27% din PIB.

In primele noua luni, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 147,3 miliarde lei, reprezentand 23,5% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile din impozitul pe profit s-au redus cu 1,3% fata de perioada similara a anului 2012, ca urmare a reducerii incasarilor de la bancile comerciale, in timp ce sumele virate de firme au crescut cu 2,1%.

Incasarile din impozitul pe venit au urcat cu 7,9% datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.

Fata de aceeasi perioada a anului precedent, veniturile din TVA au avansat cu 4,1%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,2%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 5,5% mai mari.

In acelasi timp, veniturile din accize au fost mai mari cu 2,8% datorita majorarii accizei la motorina, bere si tigarete, precum si a influentei cursului de schimb luat in calcul la plata acestor taxe.

Cresteri semnificative au fost inregistrate la incasarile din dividende (+217,7 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+1816,4 milioane de lei, in principal ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio), precum si din sumele din vanzarea certificatelor de emisie (+ 293,7 milioane de lei.).

Incasarile din contributiile de asigurari sociale au urcat cu 4,7%, sustinute de majorarea veniturilor salariale dupa reintregirea salariilor personalului bugetar si a cresterii salariului minim de la 1 februarie, respectiv 1 iulie.

Veniturile din contributiile de asigurari au fost afectate de obligatia de restituire a contributiilor de asigurari sociale de sanatate catre pensionari, dar si de cresterea in acest an cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributii aferenta fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate (+8,9 %) si la venituri nefiscale (+7,7%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta, fiind cu 10,7% mai mari fata de cele din luna precedenta.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 155,4 miliarde lei, reprezentand 24,8% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 4,8% in primele noua luni fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scazut cu 0,4 puncte procentuale.

Cheltuielile de personal au crescut cu 14,7%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut de asemenea, cu 12,1%, ca urmare a masurilor legislative si a resurselor alocate pentru plata arieratelor de catre administra locale, precum si pentru plata arieratelor la spitale.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,4 miliarde lei (3,1% din PIB).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1888 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Rezumat (Luni, 28 octombrie 2013, 15:54)

  tudor74 [utilizator]

  Cel mai cinstit guvern in loc sa reduca cheltuielile si sa microreze sifonarea bugetului catre firme fantoma maresc limita de indatorare.


  Marfa!
  • +6 (6 voturi)    
   Te asteptai la altceva? (Luni, 28 octombrie 2013, 16:21)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Asta stiu socialistii sa faca cel mai bine, sa creasca cheltuielile.
   • +1 (3 voturi)    
    :)))))))))))) (Luni, 28 octombrie 2013, 16:32)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    v-au cam pacalit la alegeri.
    • +4 (4 voturi)    
     Pe mine nu (Luni, 28 octombrie 2013, 17:02)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Astia fac exact ce m-am asteptat eu sa faca. Adica guverneaza mai prost decit Nastase sau Tariceanu.
     iar eu PSD n-am votat ever, si PNL n-am mai votat de dupa 2005.
    • +3 (3 voturi)    
     Gaura in buget de 3 miliarde lei = 12 F-16 vechi (Luni, 28 octombrie 2013, 17:41)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Pe 12 avioane F-16 vechi Romania plateste intre 628 si 678 mil. Euro, bani care reprezinta chiar gaura de 3 miliarde lei din buget pe care tocmai ne-am trezit ca o avem. Ciudata coincidenta.
     • 0 (2 voturi)    
      e nitel mai complicat... (Luni, 28 octombrie 2013, 18:00)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Ca partgeneri NATO, tre sa avem si niste avioane cit de cit functionale. Nu cele mai performante, da' macar ceva acolo, sa poata zbura. Noi acu ne bazam pe migurile lu' Elbit, care ies din uz in curind. Deci, ceva trebea cumparat. Acuma, de ce F16 SH si nu altceva, probabil asta tine de multe alte variabile strategice, pentru care nu avem informatiile necesare sa judecam. Poate ca vrem sa ne asezam la coada pt F35, poate vrem sa nu ne certam cu americanii, poate in schimb primim si ceva felii din reconstructia Avganistanului. Oricum informatii despre asha ceva are un numar extrem de limitat de persoane.
      Da' ceva care sa zboare ne trebuie.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 28 octombrie 2013, 16:11)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Exces gramatical mai degraba (Luni, 28 octombrie 2013, 16:42)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   Ala se numeste excedent, gogule. Exces e atunci cind bei si maninci prea mult. Stii tu ceva, ceva, da' in alt context.

   Si excedent nu se va intimpla niciodata. N-ai sa vezi politician sa lase banii necheltuiti. Chiar daca nu i-ar fura, niste pomeni electorale tot ar da, ca sa aiba cu ce se lauda in fata amarasteanului.

   Tariceanu a preluat de la Nastase un buget de 20 mld eur (2004) si, profitind de bulele de tot felul, a ajuns cu banii din buget la 26 mld eur in 2005, 33 mld eur in 2006, 40 mld eur in 2007, 47 mld eur in 2008. Si ce, crezi ca a facut excedent?!? Da' de unde? In 2008 a facut chiar deficit de inca 7 mld eur ca sa dea pomeni la votacul credul. Si votacul credul l-a votat.
 • +7 (9 voturi)    
  Incepe sa se intrevada nota de plata (Luni, 28 octombrie 2013, 16:29)

  bogdan1477 [utilizator]

  Dupa ce a trait 2 ani de pe urma reformelor lui Boc, nota de plata a guvernarii la plesneala a celui mai cinstit guvern incepe sa se intrevada...
  Colectarea de impozite balteste, desi scaraotschi Blejnar nu maie la ANAF, crestere economica e doar de la ploaie, si aia e ne-impozabila inca, iar cheltuielile cresc fix in zonele care nu aduc plus-valoare: cheltuieli de personal +15% si bunuri si servicii 12.1%.

  Mai pe intelesul votacului USL, cind iei bani de la investitii (autostrazi, fonduri europene, etc) si-i bagi in consum (salarii la bugetari, bunuri si servicii pentru administratie), nu prea ai cum te astepta la cresca economia. Sa vedeti ce veselie va fi anul viitor... Pe la toamna viitoare il veti regreta enorm pe Boc.
  • +3 (3 voturi)    
   Il vor regreta (Luni, 28 octombrie 2013, 17:42)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   pana in primavara!
   • +2 (2 voturi)    
    Daca ma uit la sondaje... (Luni, 28 octombrie 2013, 18:04)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    Nu-i chiar asha. Daca dupa toate bilbele si magariile facute de guvernul asta timp de 18 luni, cel mai de incrededere politician roman e ... Victor Ponta... insemna ca poporul asta a dus rau cu pluta. Probabil e inca in faza negarii, nu vrea sa recunoasca ca a schimbat niste hoti mititei cu hotii hotilor si niste incompetenti medii cu incompetentii incompetentilor. Da' antenele si irealitatile nu pot prosti la infinit, mai ales cind portofelul arata din ce in ce mai clar contrariul.
   • 0 (0 voturi)    
    VOUA VA ARDE DE CATERINCA (Luni, 28 octombrie 2013, 18:15)

    wqph [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    dar scroafa-i moarta in cotet. Sper sa apara ceva din senin si sa-si revina cumva Romania ca e vai de noi. 2013 a fost cum a fost, sa te tii nenica la anu'.
    • 0 (0 voturi)    
     Hihihi (Luni, 28 octombrie 2013, 19:51)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui wqph

     Asta-i visul umed al romanului... sa apara ceva din senin si sa-si revina tara...

     Din pacate nimic nu se intimpla din senin. Ca sa se intimple ceva bun, trebuie mai intii sa se faca un efort. Vrei salariu mai mare, devino mai calificat pe meserii care se cauta, dovedeste ca esti responsabil, devotat, si poate vei obtine mai mult. Asta asha, ca exemplu.

     De obicei, cind lasi lucrurile in bataia vintului, legea entropiei are cistig de cauza, si din rau se ajunge la mai rau. Asha ca...
   • 0 (0 voturi)    
    ca pe vremea lui Boc (Luni, 28 octombrie 2013, 18:29)

    wqph [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    La noi in localitate au inceput restrangerile. Din cate cunosc eu la doua intitutii publice au fost date afara cate 5 angajati(amarastenii), din total angajati cam 80 pe unitate.
    Se pare ca politica lui Boc era buna, dar prea pe fata. Nu-i mai bine asa pe sestache?
    • 0 (0 voturi)    
     pe sestache (Luni, 28 octombrie 2013, 19:55)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui wqph

     Merge asha pe sestache un an-doi, dupa care se prinde si votacul uslamist (sper). Cine va mai fi de vina pentru toate relele dupa 2014, dupa ce dictatoru care a vindut tara la rusi, la americani, la extraterestri si la masoni va fi plecat de la cotroceni. Asha-mi palce sa cred, ca oricit de timp si alcoolizat ar fi romanul mediu, pin la urma tot se prinde ca astia nu ne pot duce decit cu oistea-n gard.
 • +3 (3 voturi)    
  Pe scurt, treaba-i oabla (Luni, 28 octombrie 2013, 17:29)

  Fu Leng [utilizator]

  Asta e rezultatul guvernarii de la televizor, minciunilor si incompetentei/hotiei celui mai cinstit guvern. Sa nu uitam ca a fost o suita de ministri penali sau cu iz penal.
 • +2 (2 voturi)    
  ANAF-ul s-a reorganizat de capul lui? (Luni, 28 octombrie 2013, 18:06)

  LiviuIordache [utilizator]

  Cea mai mare prostie pe care o aud, repetata pina la soneala, zilele astea este ca una din cauzele neincasarii veniturilor este reorganizarea Anaf! Alo, alde Ponta si ai lui, ne credeti facuti cu destul? Pai Anaf-ul s-a reorganizat de capul lui? Nu cumva l-ati reorganizat voi un an intreg tocmai pentru a putea fura baietii, ca alde Badalau si ai lui? Ca daca vrei sa pierzi o batalie trimiti soldatii in toate partile, care in permisie, care detasat, sa nu fie in momentul atacului acolo! Si stati asa, ca acum incep procesele inspectorilor nemultumiti ("nu putem combate evaziunea, nu putem incasa nimic ca stam de procese"), pina intr-un an, cit mai stau astia la guvernare nu mai ramine piatra pe piatra! Ne reorganizam! Metoda este veche, a comunistilor, acum 90 de ani au descris-o Ilf si Petrov in Vitelul de aur (aparut in 1927), cu reorganizarea unui studio cinematografic, timp in care furau toti pe capete! Scoala mare v-a dat Iliescu, ca a facut si cursul scurt, al lui Stalin, si cursul lung!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by