Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a inregistrat in octombrie cea mai mare scadere din UE, in contextul unei inrautatiri puternice a perceptiei privind sectorul serviciilor, arata date publicate, miercuri, de Eurostat, citeaza Mediafax.

Indicele increderii in economie a scazut cu 2,6 puncte, de la cota de 97,4 in septembrie la 94,8 in octombrie. Pe locul al doilea la nivel european in functie de declinul increderii in octombrie se situeaza Lituania - cu un declin de 2,4 puncte, urmata de Bulgaria si Spania - ambele cu cate 2,2 puncte.

Increderea din sectorul serviciilor, increderea consumatorilor si cea din industrie s-au inrautatit in octombrie in Romania, in timp ce constructiile si comertul cu amanuntul au inregistrat o evolutie pozitiva fata de luna precedenta.

Reculul vine dupa ce in septembrie a fost inregistrata cea mai puternica crestere din ultimele sapte luni, datorita imbunatatirii sentimentului in servicii, industrie si in zona consumatorilor, sectoare care au tras in jos indicatorul general in aceasta luna.

In zona euro, increderea a urcat cu 0,9 puncte, iar in UE cu 1,1 puncte. Trendul pozitiv inregistrat din mai se mentine, dar ritmul imbunatatirii increderii s-a moderat fata de lunile precedente, se arata intr-un comunicat al Eurostat.

Dintre cele 28 de state membre, zece au inregistrat scaderi ale increderii, iar 16 cresteri, in timp ce in Letonia indicatorul a ramas neschimbat. Irlanda nu a raportat date.