Guvernul a discutat cu misiunea Fondului Monetar International despre aplicarea legii pensiilor si indexarea pensiilor cu 3,76%, masura agreata de institutia financiara, si despre cresterea anvelopei salariale cu 3%, distribuirea urmand sa afecteze preponderent salariile mici din domeniul bugetar, a declarat Mirel Palada, purtatorul de cuvant al Guvernului, luni intr-o interventie telefonica la Romania TV. Palada a mai explicat ca va exista si o modificare in felul in care se calculeaza acciza, dorindu-se o "o flexibilizarea a masurarii relatiei euro-leu pe baza cursului valutar si, in consecinta, aceasta actualizarea a relatiei dintre euro si leu care uneori este bine pentru buget, alteori in rau, va fi facuta mult mai des."

Mirel PaladaFoto: Hotnews

Palada a precizat ca acciza se va calcula "tot in functe de euro insa, spre deosebire de modul cum se calculeaza pana acum, cand se lua un prag de la inceputul lunii octombrie, valoarea leu-uro la inceputul toamnei, in momentul de fata se doreste o flexibilizarea a masurarii relatiei euro-leu pe baza cursului valutar si, in consecinta, aceasta actualizarea a relatiei dintre euro si leu care uneori este bine pentru buget, alteori in rau, va fi facuta mult mai des. Este doar o schimbare de calcul a relatiei leu-euro. Aceasta masura a fost luata de abia acum, pentru ca de abia acum economia romaneasca si-a gasit incetul cu incetul o asezarea a relatiei dintre indicatorii macro-economici, inclusiv a cursului valutar si a inflatiei."

Intrebat daca modificarea metodei de calcul va afecta preturile alimentelor si daca se va reveni cu o alta formula de calcul in cazul in care prin aceasta se reflecta probleme precum cele inregistrate in agricutura intr-un an secetos, spre exemplu, purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca "nu putem sa facem schimbari de la o zi la alta, se face doar de la un an la altul. Aceasta este decizia facuta de catre Guvern anul acesta. Discutati dumneavoastra despre preturile alimentelor, nu are de a face cu acciza, pentru ca nu discutam despre taxe si impozite ca sa afecteze categoriile alimenatre. Este pur si simplu o schimbare de gandire tinand cont de felul in care s-au asezat incetul cu incetul indicatorii macro economici si nu mai traim in vremurile involburate din anii '90 sau 2000 cand aveam mariri puternice de la un an la altul."

In ceea ce priveste intalnirile Guvernului cu FMI, Palada a precizat ca a vut loc "o discutie de principii privind aplicarea legii pensiilor si indexarea pensiilor cu 3,76%. FMI bineinteles ca a agreat un asemenea lucrul. O alta discutie a fost referitoare la cresterea anvelopei salariale, aici a fost o discutie de negociere privind felul in care salariile anul viitor vor creste intr-un volum total cu 3% insa aceasta distribuire nu va fi facuta in mod egal si va fi preponderent asupra salariilor mici din domeniul bugetar."