Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca nivelul cotei unice la 16% este "batut in cuie" in urma discutiilor cu reprezentantii FMI si pentru anul 2014, precizand ca oficialii institutiei financiare internationale ar fi luat in calcul o eventuala crestere, transmite Mediafax. Liderul PNL a mai precizat ca ministrul Chitoiu Chitoiu are mandatul PNL pentru a negocia cu misiunea institutiei financiare internationale scaderea CAS cu 3 puncte procentuale, acest lucru fiind sustinut si de premierul Victor Ponta.

Antonescu a fost intrebat daca in urma discutiilor cu FMI este un lucru clar faptul ca nu va creste cota unica anul viitor.

"Da, am inteles si de la domnul Chitoiu, si de la primul ministru ca acest lucru e batut in cuie", a spus Antonescu.

El a mentionat ca, atunci cand s-a referit la lupta premierului si a ministrului de Finante de a mentine nivelul cotei unice, nu a imaginat "niste lupte fizice intre Ponta, Chitoiu si domnii de la FMI".

"Nu mi i-am imaginat tragandu-se de cravata, dar una dintre variantele foarte la indemana pe care FMI era dispus sa o ia in calcul era cresterea cotei unice, si in sensul acesta tocmai elogiindu-le activitatea si fermitatea atat a premierului, cat si a domnului Chitoiu, am spus ca oamenii au fost consecventi cu declaratiile politice, cu programul de guvernare si au reusit acest lucru care e foarte important, sa mentina cota unica la 16%", a mai spus Antonescu.

"Bineinteles ca dl Chitoiu, care a fost mandat de premier sa conduca acest negocieri, mi-a dat toate informatiile necesare, cunosc toate aceste date. Pana la ora 5, asa cum v-a spus si premierul, in privinta unor decizii politice legate de continutul acestui acord isi va spune cuvantul si PNL, si si-l va spune", a mai declarat Antonescu.

Presedintele PNL a precizat ca mandatul prevede mentinerea cotei unice si scaderea cu 3 puncte procentuale a CAS. "Este un mandat pe care dl Chitoiu l-a pastrat, l-a sustinut si pe care il sustine in continuare. Dl ministru al Finantelor e ramas in baza stricta a madatului pe care PNL i l-a dat, mandat care, pe cele doua chestiuni are sustinerea premierului", a aratat Antonescu.

Antonescu a mai aratat ca PNL nu doreste scaderea CAS crescand alte taxe si impozite, "noi insistam pe scaderea CAS pesntru ca impreuna cu mentinerea cotei de 16% incercam sa dam un impuls economiei romanesti".

Liderul PNL a facut cateva precizari cu privire la declaratiile sale privind acordul cu FMI. "As vrea sa mai precizez pentru ca vad ca e nevoie in ce au constat consideratiile mele cu privire la acordul cu FMI. Ele nu au pus in discutie necesitatea de a derula acest acord in care ne aflam. Ele nu vin in contradictie cu deciziile pe care le-am luat si pe care le-am sustinut in Parlament. Aceste interpretari mistificatoare ale unor oameni care nu au inteles vad ca l-au indus in eroare pana si pe prim-ministru.

Eu am discutât despre teza pe care o sustin, si pe care cred ca o sustine oricine: ca nu e o mare bucurie, ca nu e un semn de mare forta economica sa fii nevoit sa ai un acord cu FMI. Si asa cum se intampla si cu alte state aflate in dificultate economisca bugetara, vezi Grecia, vezi portugalia, si Romania, intr-o astfel de situatie care nu e de invidiat si din care e de dorit sa iesi atunci cand poti sa o faci, atunci cand economie s-a pus in miscare si e suficient de solida ca sa nu aiba nevoie de asistenta FMI.

Asta nu a insemnat si nu inseamna niciun atac la adresa FMI, care e ca un fel de doctor - esti bolnav te duci la doctor, dar nu inseamna ca vrei sa ramai acolo pentru toata viata - si cu atat mai putin un atac la adresa Guvernului care, in conditiile date pe care nu le-a generat el, acest Guvern, nu acest Guvern a determinat economia romaneasca sa ajunga la mana FMI. Am facut afirmatiile respective si cine a avut urechi de auzit si minte de inteles, sau buna credinta, a facut-o", a declarat Antonescu.

Referindu-se la declaratiile premierului Ponta, care a vorbit luni despre "opozitia de la putere", Antonescu a afirmat ca seful Guvernului "greseste, nu fac niciun fel de opozitie. Sunt impreuna cu domnia sa la fel de responsabil de soarta acestui guvern, desi nu sunt membru al cabinetului, din punct de vedere politic am o responsabilitate comuna si toate eforturile pe care le fac eu sunt in favoarea acestui guvern care ma reprezinta in egala masura pe mine ca si pe Victor Ponta, PNL ca si PSD."