Comerciantii nu vor mai putea oferi gratuit potentialilor clienti tutun si alcool la vanzarea sau prezentarea unei oferte de vanzare a unui asemenea produs, Guvernul urmand sa interzica din ianuarie aceasta practica, denumita "vanzare cu prime", pentru a-si creste incasarile din produse accizabil, transmite Mediafax.

Motivatia Guvernului este ca aceasta practica comerciala, sub forma vanzarilor cu prime, conduce la diminuarea veniturilor bugetare in cazul anumitor produse accizabile.

Legislatia in vigoare defineste vanzarea cu prime drept acea practica comerciala prin care, la vanzarea sau oferta de vanzare de produse/servicii, se ofera consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/servicii.

In opinia Executivului, acest tip de vanzari sunt atractive pentru consumatori, reprezentand o invitatie deschisa la fumat, in cazul produselor din tutun.

Pentru a revolva problema, Guvernul va interveni in comert si va restrictiona aceasta practica, prin modificarea Codului Fiscal.

"Se interzice practicarea vanzarilor cu prime in cazul tutunului prelucrat si alcoolului si bauturilor alcoolice. Practicarea acestui tip de vanzare de catre contribuabili va constitui contraventie si va fi sanctionata cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum si cu confiscarea produselor, iar in situatia in care acestea au fost vandute, confiscarea sumelor rezultate din aceste vanzari", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta pregatit de Guvern in acest sens si obtinut de agentia Mediafax.

In acelasi timp, pentru a evita practicarea de preturi foarte mici ca urmare a interzicerii vanzarilor cu prime a alcoolului si bauturilor alcoolice, precum si a tutunului prelucrat, ordonanta prevede ca, in cazul vanzarilor cu pret redus a acestor produse, nu poate fi practicat un pret mai mic decat costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor accizabile vandute, la care se adauga acciza si taxa pe valoarea adaugata. In caz contrar, contribuabulii care nu respecta aceasta prevedere legala vor fi sanctionati tot cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum si cu confiscarea produselor, iar in situatia in care acestea au fost vandute, confiscarea sumelor rezultate din aceste vanzari.