BNR a revizuit semnificativ in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum si pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, banca centrala anticipand o scadere a ratei sub intervalul de variatie in prima parte a anului viitor si apoi o revenire, mai ales din efect de baza, anunta Mediafax. Vezi in atasament prezentarea Guvernatorului

In septembrie fata de luna anterioara, preturile de consum au scazut cu 0,6%, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%.

In prima parte a lunii august Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%.

Intrebat joi, intr-o conferinta de presa, care va fi impactul accizelor si impozitelor anuntate recent de Guvern asupra inflatiei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit despre o cifra cuprinsa intre 0,2 si 0,6%, dar a precizat ca datele sunt preliminare, pana nu este publicata si metodologia de aplicare.

"Daca se limiteaza la combustibil acciza avem 0,2% () daca se adauga accizele la tutun, 0,4 - 0,5%", a explicat Isarescu.

El a subliniat insa ca "sub nicio forma nu avem in vedere un impact al taxarii constructiilor spciale, chiar cand avemn metodologia e extrem de greu de calculat", dar a avertizat ca piata "nu inghite" orice majorare de preturi, cu exceptia celor monopoliste.

Mugur Isarescu a respins insa ideea avansata de o parte a presei despre "un tavalug" al preturilor generate de aceste majorari de taxe si impozite.

"Daca e sa se ia o pozitie clara si sa dam un mesaj clar tavalugul preturilor, cum am citit pe o burtiera, nu are de ce sa vina. Cei care scot din burta cifre de 6%, 8% le spun ca nu se confirma", a afirmat acesta.

Vom reveni cu amanunte