Romania nu poate fi "El Dorado pentru toata lumea", fiind tara cu taxele cele mai mici din Europa, a declarat luni premierul Victor Ponta, dupa ce reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) au transmis ca masurile fiscale anuntate de Guvern determina o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, scrie Agerpres.

Potrivit FIC, introducerea impozitului asupra constructiilor speciale, corelata cu cresterea accizelor la combustibili si cresterea cu 25% a redeventelor pentru resurse minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive.

"O sa ma vad cu dansii sa-i conving ca... (...) Asa-i in toata Europa, noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea. E vreo taxa care nu exista in Europa sau America? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Totusi, noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari, ce sa fac? Sa le tai pensiile, salariile, sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit. Ne vom consulta in continuare, aceste masuri le-am negociat insa in primul si in primul rand cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International. Banuiesc ca tot CSI si AmCham au spus ca e bine sa avem acord cu CE si FMI. Deci, nu se poate cu basca si fara basca, e greu", a afirmat premierul Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul USL.

Consiliul Investitorilor Straini a acuzat luni lipsa procesului de consultare a mediului de afaceri in stabilirea noilor impozite si taxe negociate cu FMI si ameninta cu mutarea investitiilor in alte tari, in conditiile in care contribuabilii care "sustin deja bugetul" vor fi "sufocati" de noua povara fiscala.

"Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor in ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada in responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata in media de catre autoritati", afirma Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

FIC, organizatie patronala care reuneste 119 companii multinationale ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania, sustine ca noul impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale va avea un efect negativ, deoarece se va "rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final".