Comisia Europeana va lansa o ancheta aprofundata asupra Germaniei pentru excedentele sale comerciale, considerate dezechilibrate, a anuntat miercuri presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles, scrie AFP. Aceasta premiera in istoria UE risca insa sa fie prost primita intr-o tara putin obisnuita cu criticile, noteaza agentia internationala de presa.

"Germania a afisat un excedent comercial (...) ceea ce justifica ancheta", a declarat Barroso.

De asemenea, acesta a anuntat lansarea unei proceduri pentru alte 15 tari europene, printre care si Franta, in cadrul atributiilor Comisiei in materie de dezechilibre macroeconomice.

Treisprezece tari fusesera deja cuprinse in examenul precedent. La acestea s-au adaugat trei miercuri: Germania, Luxemburg si Croatia.

In ceea ce priveste Franta, Comisia va analiza problemele sale de competitivitate si indatorare publica prea ridicate. Noua ancheta va trebui sa evalueze "persistenta acestor dezechilibre".

Pentru Germania, Bruxellesul vrea sa vada ce "poate face pentru a face mai mult pentru a ajuta la reechilibrarea economiei europene. Pentru aceasta am cerut sustinerea cererii sale interne", a explicat Barroso.

Berlinul este acuzat in mod regulat pentru preferinta spre exporturi si slabiciunea cererii interne, care penalizeaza exporturile vecinilor europeni precum Franta si Italia.

Trezoreria americana a relansat recent dezbaterea, criticand politica economica germana, sursa de "dezechilibre".

Germania este "motorul cresterii in Europa", a reamintit comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, prezent alaturi de Barroso. Bruxellesul "nu critica" politica economica germana si competitivitatea sa, a subliniat el, adaugand ca ancheta va fi efectuata "in spiritul ideilor si fara idei preconcepute".

Dar "persistenta excedentelor comercial semnifica faptul ca Germania investeste masiv in strainatate", in afara zonei euro, a precizat acesta.

Excedentul comercial german a atins un nou nivel record in septembrie, la 18,8 miliarde de euro, cu o crestere de 1,7% a exporturilor si un recul de 1,9% al importurilor.

Aceste cifre semnifica un excedent comercial peste 6% din PIB din 2007, peste nivelele retinute de Bruxelles in studiul sa privind dezechilibrele macroeconomice care se aplica celor 28.