Statul italian isi va vinde participatiunile la opt societati publice, operatiune din care spera sa incaseze 10 pana la 12 miliarde de euro, pentru a-si reduce datoria si pentru a oferi asigurari Bruxellesului, scrie AFP.

Vanzarea acestor actiuni va dura un an si va servi drept un "prim raspuns" la cerintele Bruxellesului pentru 2014, a explicat primul ministru Enrico Letta, intr-o conferinta sustinuta la Roma.

Ministrul Economiei, Fabrizio Saccomani, a precizat ca statul vrea sa cedeze 3% din participatiunea in compania petroliera Eni, in valoare de doua miliarde de dolari, conservand mai departe cel putin 30% din societate, ale carei actiuni au crescut imediat cu 0,5% pe Bursa din Milano.

"Jumatate (din suma totala de 10 - 12 miliarde de euro, n.r) va servi pentru reducerea datoriei publice, cealalta pentru recapitalizarea Casei de depuneri si consemnatiuni", a subliniat acesta.

Celelalte intreprinderi avute in vedere in acest "prim plan de privatizari", care va fi urmat de un al doilea, "un urmatoarele luni", potrivit lui Letta, sunt Fincantieri (santiere navale), Grandi stazioni (retea feroviara), StMicrolectronics (semi-conductoare), Enav (control aerian), Sace (asigurari), CDP Reti (filiala a casei de economii pentru distributia gazului) si Tag (metalurgie).

Saccomani a precizat ca vor fi scoase la vanzare 60% din Sace, 60% din Grandi stazioni, 40% din Enav si 40% din Fincantieri.

Proiectul de buget pentru 2014, prezentat la jumatatea lui octombrie, vizeaza ajungerea la un deficit public de 2,5%.

In ceea ce priveste datoria, aceasta ar urma sa fie de 134% din PIB-ul Italiei.

Italia a iesit in primavara din procedura de deficit excesiv, dar enorma sa datorie (2.060 miliarde euro in august) si nivelul ridicat al dobanzilor pe care le plateste pentru aceasta datorie constituie un puternic handicap pentru economie.