Agentia de rating Standard and Poor's (S&P) a scazut vineri cu o treapta ratingul pe termen lung al Olandei, la "AA+", de la cea mai buna nota, "AAA", justificandu-si decizia prin slabele perspective de crestere ale tarii, scrie AFP.

"Perspectivele de crestere ale Olandei sunt acum mai slabe decat cele anticipate anterior, iar tendinta ratei de crestere a PIB-ului real pe cap de locuitor este inferioara celei a tarilor care beneficiaza de acelasi nivel de dezvoltare economica", explicat agentia, care a acordat o perspectiva stabila acestui rating.

S&P a apreciat ca "perspectivele economice mai putin promitatoare vor complica sarcina guvernului de a-si atinge tintele bugetare".

Ratingul datoriei pe termen scurt al celei de-a cincea economii a zonei euro a fost confirmat la "A-1+".

"Desigur ca este dezamagitor ca acest rating a fost revizuit in scadere, dar nu ma astept la un efect substantial asupra dobanzii de imprumut", a reactionat ministrul olandez al Finantelor, Jeroen Dijssebloem, care prezideaza si Eurogroupe.

"Se vede ca piata a anticipat deja si Olanda ramane una dintre tarile cele mai solvabile din lume. Celelalte doua agentii de rating, Fitch si Moody's, au confirmat recent triplul A al Olandei", a adaugat el.

Doar zece tari din lume, dintre care 7 sunt din Europa, isi conserva in prezent triplul A, cea mai buna nota atribuita de catre toate cele trei mari agentii de rating Standard & Poor's, Fitch si Moody's.

Dintre ele, 7 beneficiaza de perspectiva stabila in ceea ce priveste ratingul datoriei suverane: Suedia, Norvegia, Danemarca, Elvetia, Australia, Canada si Singapore.

Celelalte trei, Germania, Luxemburg si Finlanda, au perspectiva negativa atribuita de cel putin una dintre cele trei agentii.

In Olanda, somajul in octombrie a fost de 8,5%, dupa ce a urcat in continuu de la 5 la 8,7% din iunie 2011 pana in iulie 2013.

Economia Olandei este puternic orientata spre exterior, exporturile avand o pondere zdrobitoare in PIB.