Guvernul a alocat din nou bani pentru unitati administrativ-teritoriale, de aceasta data in cuantum total de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), pentru cheltuieli urgente in sezonul rece, prin suplimentarea bugetului Ministerului Administratiei Publice, din Fondul de rezerva bugetara, informeaza Mediafax. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare, fara ca aprobarea actului normativ sa fie anuntata de Executiv.

In hotarare se arata ca repartizarea sumei pe unitati administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza solicitarilor fundamentate ale acestora, iar ordonatorii principali de credite ai bugetului local raspund de utilizarea banilor.

In urma cu o saptamana, bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost de asemenea suplimentat de Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, cu 3,5 milioane lei, pentru finantarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Si acel transfer de fonduri a fost aprobat prin hotarare, fara ca Executivul sa anunte aprobarea actului, la finalul sedintei.

Desi si in acel act normativ este precizat ca banii vor fi impartiti "pe unitati administrativ-teritoriale" prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitarilor fundamentate "ale unitatilor", si ca decontarea sumelor se face pe baza documentelor justificative transmise de "unitatile administrativ-teritoriale", iar "ordonatorii principali de credite" ai bugetului local raspund de modul de utilizare a sumelor repartizate, Guvernul a sustinul ca sunt alocati bani doar pentru orasul Brad.

Si ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat ca suma aprobata de Guvern, de 3,5 milioane de lei, pentru sprijin pentru a putea trece de sezonul rece, vizeaza doar municipiul Brad, el aratand ca va solicita in fiecare saptamana ca Executivul sa aprobe astfel de ajutoare.

El a precizat ca are la minister foarte multe solicitari de sprijin din partea multor primarii care cer sustinere pentru a putea trece de sezonul rece, in conditiile in care nu au bani suficienti.

Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, dar numai pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Initial, argumentul invocat de Ministerul Finantelor pentru transferul de bani catre primarii, prin derogare de la lege, era ca, "potrivit prognozei meteorologice", va exista un proces de transfer al maselor de "aer arctic" in Europa, rezultand "geruri anormale" pentru perioada urmatoare, ceea ce va determina cresterea consumului prognozat de energie electrica si termica pe perioada sezonului rece.

Ulterior, Ministerul Finantelor a schimbat argumentul prin care primarii vor incasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezerva bugetara, prin derogare de la lege, renuntand la explicatia cu "gerul arctic" si motivand de aceasta data ca este nevoie de bani pentru agent termic in sezonul de iarna.

Astfel, argumentul prezentat acum de Finante, dupa modificarea notei de fundamentare aferente ordonantei de urgenta pregatita in acest sens, este ca in perioada sezonului rece va creste consumul de energie electrica si termica, astfel ca pentru autoritatile locale se impune finantarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populatie, "pentru perioada friguroasa".

In caz contrar, sustin Finantele, exista riscul ca autoritatile locale sa nu poata asigura stocurile necesare furnizarii in conditii optime a agentului termic pentru populatie pentru perioada friguroasa in anul 2013.