Varsta de pensionare in Marea Britanie va creste la 69 pana in 2040, fata de 65 de ani in prezent, a anuntat joi ministrul Finantelor George Osborne, citat de AFP.

"Este una dintre deciziile dificile pe care trebuie sa le ia un guvern daca doreste sa controleze serios cheltuielile publice", a declarat acesta, cu ocazia traditionalului discurs de toamna consacrat economiei si bugetului.

Varsta de pensionare, care a crescut in functie de speranta de viata, va fi majorata intr-o prima etapa la 68 de ani, la mijlocul anilor 2030, o accelerare in raport cu obiectivul initial stabilit in 2046, a explicat acesta.

Aceste masuri, care se adauga unei precedente reforme a pensiilor anuntata in 2011, ar urma sa permita economii de 500 de miliarde de lire (peste 600 miliarde euro), in total, potrivit ministrului.

Calendarul exact al acestei reforme urmeaza sa fie stabilit ulterior, tinand cont de viitoarele estimari legate de speranta de viata.

Pensiile de stat, foarte mici, nu depasesc 475 de lire pe luna (570 euro) si numerosi salariati contribuie si la fonduri de pensii private.

Cresterea economica, revizuita in crestere puternica

Tot joi, George Osborne a revizuit in crestere puternica previziunile de crestere ale regatului.

Astfel, cresterea ar urma sa atinga 1,4% in acest an, fata de 0,6%, estimarea din martie, si la 2,4% in 2014 fata de estimarea anterioara de 1,8%, a spus acesta, in fata Camerei Comunelor.

Sustinuta de Banca Angliei, care a injectat lichiditati masive in sistemul financiar, si de consum si repornirea pietei imobiliare, economia britanica s-a relansat de o maniera spectaculoasa de la inceputul anului.

Gratie acestei viguroase relansari economice, deficitul, estimat la 6,8% in acest an, ar urma sa se reduca mai rapid decat previziunile initiale, urmand a inregistra un "usor" excedent bugetar in exercitiul 2018/2019.