​Situatia pietei muncii din Statele Unite s-a imbunatatit net in noiembrie, cu o rata a somajului care a atins minimul ultimilor cinci ani, creand astfel premisele pentru reducerea ajutorului acordat de banca centrala, Federal Reserve, pentru economie, scrie AFP.

Rata somajului a scazut peste estimarile analistilor fata de octombrie, ajungand la 7% pentru prima oara din noiembrie 2008, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Trezoreriei.

Economia americana a creat astfel cu 203.000 locuri de munca mai multe decat cele desfiintate, in conditiile in care analistii mizau pe o rata de 7,2%.

Numarul somerilor a scazut la 10,9 milioane, fata de 11,2 milioane in octombrie, chiar daca procentul populatiei active care cauta un loc de munca a crescut cu 0,2 puncte, la 63%, ceea ce inseamna ca somerii descurajati reincep sa caute de munca.

"Aceste cifre cresc posibilitatea ca Fed sa-si diminueze cumpararile de active in decembrie, dar credem ca FOMC continua sa creada ca rata somajului supraevalueaza situatia pietei muncii", spune Michael Gapen, analist la Barclays Research.

Inflatia nu a fost decat de 0,7% in cifre anualizate si de 1,1%, fara a lua in calcul energia si alimentele.