Comitetul monetar al Federal Reserve (Fed) a decis miercuri sa mentina neschimbate dobanzile principale, dar a redus usor sprijinul monetar pentru economie, anunta AFP.

Incepand cu ianuarie, Fed va injecta 75 de miliarde de dolari lunar in loc de 85 de miliarde, si ar putea continua o "reducere a ritmului acestor achizitii de active" in cadrul reuniunilor urmatoare daca piata muncii se imbunatateste si inflatia revine spre obiectivul de 2%, precizeaza un comunicat al bancii centrale americane.

Comitetul monetar (FOMC) noteaza in acest document ca "riscurile pentru viitorul economiei si al pietei muncii sunt mai echilibrate".

"In lumina progreselor inregistrate spre un maxim al angajarii precum si imbunatatirea conditiilor pietei muncii, Comitetul a decis sa reduca modest ritmul de achizitie de active", se mai arata in acest comunicat, in conditiile in care rata somajului a scazut cu 0,3 puncte in noiembrie, la 7%.

Achizitiile de active, care au scop reducerea ratei dobanzilor si sustinerea relansarii, vor fi reduse de la 40 la 35 de miliarde pentru titlurile andosate la creante ipotecare (MBS). Pentru titlurile Trezoreriei, achizitiile vor scadea de la 45 la 40 de miliarde.

Fed asigura ca va mentine "probabil" actualul nivel al ratelor dobanzii - care raman aproape de zero de la finele lui 2008 - "mult timp dupa ce rata somajului va scadea sub 6,5%, in special daca previziunile de inflatie vor continua sa se situeze sub obiectivul de 2%".

Un singur membru al FOMC a votat impotriva acestei decizii: Eric Rosengren, seful filialei Boston, care considera ca rata somajului este in continuare prea ridicata.