Premierul Victor Ponta a precizat luni ca nu va face o rectificare a bugetului in primul semestru al anului 2014, urmand a se stabili impactul renuntarii la acciza pe motorina dupa 1 iulie. In acest context, Ponta si-a exprimat speranta, ironic, ca presedintele Basescu a avut dreptate atunci cand a spus ca bugetul contine suficiente resurse pentru a acoperi golul de venituri generat de lipsa accizei la motorina.

"Nu ne permite legea responsabilitatii fiscale, nu ai voie sa faci rectificare in primul trimestru". Este "imposibil inainte de 1 iulie. Eu un fac rectificari inainte de 1 iulie si pentru ca e impotriva practicii europene", a spus Victor Ponta, dupa sedinta saptaminala a guvernului.

"Dl presedinte a spus ca stie dansul ca nu se creeaza" un gol de venituri in buget, "mie pe cifre mi-a iesit ca se creeaza. Sa speram ca a avut dansul dreptate", a comentat acesta.

Primul ministru a explicat ca exista doua variante dupa 1 iulie: fie se constata incasari suplimentare sau cheltuieli mai mici, fie se face o rectificare negativa.

Acesta a precizat ca a fost vorba de "un blocaj pur politic, presedintele refuzat sa promulge bugetul" si a notat ca "FMI si Comisia Europeana au salutat faptul ca blocajul politic a fost deblocat".

"Concluziile pe cifre le vom avea dupa primul semestru", a mai spus el.

Intrebat de ziaristi daca se poate pune problema ruperii acordului cu FMI, Victor Ponta a afirmat ca Traian Basescu nu a semnat noul memorandum, "deci practic e suspendat".

"Sunt convins ca presedintele ii va convinge pe cei de a FMI ca are dansul dreptate si nu ei", a adaugat el, ironic.

Comentariile sale vin dupa ce Fondul Monetar International a anuntat ca este necesara adoptarea unor masuri care sa compenseze veniturile pierdute de stat prin amanarea cresterii accizei la carburanti, masuri ce vor fi discutate in ianuarie, cand misiunea FMI vine in Bucuresti.

"Pentru a asigura atingerea tintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesara adoptarea unor masuri care sa compenseze veniturile pierdute in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la carburanti. Autoritatile au cerut discutarea unor astfel de masuri in luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizata combinarea primelor doua evaluari ale programului economic sustinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizita la Bucuresti in luna ianuarie", potrivit unei declaratii de presa transmisa luni de reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

FMI a salutat promulgarea bugetului de stat pe 2014 de catre presedintele Traian Basescu, considerata "un pas binevenit".