Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a revizuit joi perspectiva pentru ratingul suveran "B-" atribuit Ucrainei, de la "negativa" la "stabila", motivandu-si decizia prin reducerea provocarilor externe si a celor legate de finantarea externa datorita recentului ajutor financiar oferit de Moscova, transmite Reuters.

Imbunatatirea perspectivei inseamna ca acum este mai putin probabil ca Standard&Poor's sa retrogradeze din nou ratingul de tara al Ucrainei, care se afla deja in zona "junk", cea a investitiilor speculative, citeaza Agerpres.

"Perspectiva stabila reflecta punctul nostru de vedere potrivit caruia finantarea directa in valoare de 15 miliarde de dolari, anuntata de Rusia, ar trebui sa acopere necesitatile de finantare externa ale Ucrainei in urmatoarele 12 luni", se arata intr-un comunicat al Standard&Poor's.

Saptamana trecuta, presedintele rus Vladimir Putin a avut o intalnire cu omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici, la sfarsitul careia Putin a anuntat ca Moscova a decis sa cumpere obligatiuni guvernamentale urcainene in valoare de 15 miliarde de dolari si de asemenea sa reduca cu o treime pretul gazelor naturale livrate Ucrainei.

Potrivit estimarilor Standard&Poor's, o injectie de lichiditati in valoare de 15 miliarde de dolari, aproximativ 8% din PIB-ul Ucrainei prognozat pentru 2014, reduce riscul unei devalorizarii a monedei ucrainene. Cu toate acestea, agentia de evaluare avertizeaza ca ajutorul Rusiei depinde de mentinerea unor relatii diplomatice bune intre cele doua state. In plus, Standard&Poor's crede ca ajutorul oferit de Rusia inseamna ca Ucraina nu se va angaja sa demareze reforme economice ample cerute de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.