China a revendicat vineri statul de prima putere comerciala mondiala, anuntand pentru 2013 un volum anual al schimburilor care a depasit, pentru prima oara, 4.000 de miliarde de dolari, scrie AFP.

Exporturile Chinei au crescut in 2013 cu 7,9%, la 2.210 miliarde dolari, in timp ce importurile au crescut cu 7,3%, la 1.950 miliarde, potrivit cifrelor publicate vineri de vama.

Excedentul comercial a crescut astfel cu 12,8% in 2013, la 260 miliarde dolari - dupa o crestere de aproape 50% anul precedent.

In total, volumul comertului extern a progresat cu 7,6% in 2013 (la 4.160 miliarde dolari), sub obiectivul guvernamental de 8%.

Cu acest nivel record, "este aproape confirmat ca Beijingul a detronat Statele Unite pentru prima oara, anul trecut, ca prima economie mondiala in termeni de schimburi comerciale" (excluzand serviciile), a sustinut purtatorul de cuvant al vamilor, Zheng Yuesheng.

Comentatorii au apreciat in februarie ca aceasta schimbare a avut loc inca din 2012. Dar serviciile vamale chineze au notat diferentele tehnice intre calculul statistic al celor doua tari, apreciind ca doar anul trecut China si-a depasit rivalul - chiar daca cifrele americane pentru 2013 nu au fost inca publicate.

Schimburile comerciale ale celei de-a doua economii mondiale pentru decembrie arata insa un tablou mixt.

Excedentul comercial al Chinei s-a redus net, cu 17,4% in cifre anualizate, la 25,64 miliarde dolari - mult sub previziunile analistilor interogati de Dow Jones Newswires, care mizau pe 32,2 miliarde.

Cauza principala sunt exporturile, care nu au crescut in decembrie decat cu 4,3% in cifre anualizate, o incetinire neta in raport cu cresterea de 12,7% din noiembrie.

In schimb, importurile au crescut cu 8,3% in decembrie, la 182,1 miliarde, ceea ce "sugereaza ca cererea interna se mentine solida", a subliniat Lu.

Economia Chinei a inregistat o imbunatatire sensibila in trimestrul III, iar autoritatile au anuntat un ambitios program de reforme in vederea reechilibrarii cresterii tarii, in detrimentul investitiilor in infrastructura si in favoarea consumului intern.

Ceea ce ar putea, alaturi de un mediu international "mai favorabil", sa continue sa sustina comertul chinez in 2014, potrivit autoritatilor vamale.

Uniunea Europeana (UE) a confirmat anul trecut locul de prim partener comercial al Chinei, urmata de SUA, tarile ASEAN (Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei), Hong Kong si Japonia.

Schimburile cu pietele traditionale - UE, SUA si Japonia (care absorb impreuna 33,5% din exporturile Chinei) au scazut cu 1,7% anul trecut - sugerand o crestere mai viguroasa a schimburilor cu economiile emergente.

Analistii se arata insa mai prudenti pentru perspectivele anului 2014, in special din cauza fragilitatii conjuncturii economice a Chinei.