Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins miercuri ideea unei posibile devalorizari a rublei, in conditiile in care moneda nationala a atins cel mai redus nivel de la inceputul crizei economice, inregistrat in 2009, scrie AFP.

Euro se tranzactiona miercuri, la ora 14,40 GMT, cu 45,98 ruble, dupa ce depasise marti pragul de 46 ruble, niciodata atins din ianuarie 2009. Dolarul era cotat la 33,89 ruble, un nivel neatins din martie 2009.

In fata acestei caderi, Putin a aparat politica Bancii centrale a Rusiei, salutand o mai mare flexibilitate a rublei care ar putea permite stimularea cresterii economice.

Banca centrala isi reduce incet-incet arsenalul de masuri pentru controlul evolutiei rublei, pe care intentioneaza sa o lase sa fluctueze complet liber din 2015. Astfel, a renuntat, la finele saptamanii trecute, la interventiile cotidiene care vizau mentinerea rublei intr-un interval de fluctuatie.

"Cu cat moneda rusa va fi mai libera, cu atat va fi mai bine. Aceasta va obliga economia sa ractioneze mai eficient", a declarat presedintele, citat de agentiile rusesti.

Putin a mentionat ca sefa Bancii centrala a Rusiei, Elvira Nabiullina, cu care s-a intalnit, nu i-a spus "nimic" despre o eventuala devalorizare.

Moneda nationala, care cunoaste o cadere aproape continua de la inceptul anului, si-a pierdut circa 10% din valoare in 2013, suferind in urma fugilor de capital care afecteaza ansamblul economiilor emergente.

Rubla este de asemenea afectata de incetinirea marcanta a economiei Rusiei, in conditiile in care guvernul estimeaza cresterea din 2013 la 1,4%, mult sub asteptarile de 3,6% de la inceputul anului trecut si fata de performantele anilor precedenti (3,4% in 2012 si 4,3% in 2011).

Pentru 2014, guvernul mizeaza pe o revenire a economiei, cu o crestere de 2,5%, o previziune considerata optimista de numerosi economisti.