FMI a respins marti ideea unei miscari de "panica" legata de tarile emergente, unde mai multe state (Argentina, Turcia, India ...) si-au vazut monedele nationale intrate intr-o miscare de degringolada, pe fondul unei neincrederi accentuate a investitorilor, scrie AFP.

"Nu exista nicio miscare de panica. Este o combinatie de factori particulari", in fiecare din aceste tari, a declarat Jose Vinals, directorul departamentului piete si capitaluri financiare la Fondul Monetar International.

Potrivit acestui inalt responsabil, recentele tensiuni din economiile emergente nu au o "explicatie comuna", spre deosebire de cele care au izbucnit in primavara lui 2013.

Anticipand o inasprire a politicii monetare americane, investitorii si-au repatriat brutal fondurile in Statele Unite, asanand finantarile publice si private in tari precum Brazilia sau Turcia.

Banca centrala americana, Federal Reserve, a inceput sa-si reduca injectiile de lichiditati in ianuarie dar, potrivit lui Vinals, acest eveniment nu a jucat "pentru moment" "un rol important" in actualele tensiuni financiare.

Potrivit acestuia, recentele tensiuni tin mai degraba de slabiciunile intrinseci ale tarilor emergente, si care "trebuie inca sa reuseasca sa se adapteze" la conditiile de finantare externe mai volatile si la primele de risc mai ridicate cerute de piete.

Afectate de neincrederea investitorilor, anumite tari emergente si-au vazut monedele devalorizate semnificativ. De la jumatatea lui 2013, lira turceasca a pierdut peste 30% in raport cu dolarul, in timp ce pesosul argentinian a pierdut aproape 20% in fata aceleiasi valute, de la inceputul lui ianuarie.

Potrivit FMI, bancile centrale din tarile emergente trebuie acum sa se concentreze pe inflatie, care descurajeaza investitiile, prin reducerea valorii activelor, si pentru acest lucru trebuie sa dispuna de "independenta necesara".

Banca centrala tura ca anuntat marti o crestere spectaculoasa a dobanzii de interventie, in ciuda opozitiei declarate a premierului Recep Tayyip Erdogan.