Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a subliniat joi ca zona euro nu se confrunta cu un episod de deflatie, in ciuda unei inflatii scazute care s-ar putea dovedi ingrijoratoare pe termen lung, scrie AFP.

"Nu exista deflatie in zona euro", a declarat Draghi, in cadrul conferintei lunare privind politica monetara. Dar "faptul de a avea o inflatie redusa pe o perioada lunga de timp este un risc in sine" si necesita "un control strans", a adaugat acesta.

Aceste declaratii intervin in conditiile in care consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina dobanda de interventie la 0,25%, cel mai redus din istoria euro. Unii analisti se asteptau la o reducere.

"Am actionat deja in noiembrie", a replicat Draghi, referindu-se la reducerea cu un sfert de punct operata la inceputul lui noiembrie, in fata unei decelerari a inflatiei. De atunci, "observam reactia pietelor si a economiei" la aceasta decizie, a adaugat el, subliniind ca transmisia unei astfel de actiuni ia timp.

Draghi nu a anuntat nicio masura asteptata de analisti pentru a incuraja creditul pentru intreprinderi si gospodarii, precum un nou credit pe termen lung pentru banci sau achizitii de active bancare andosate imprumuturilor. O absenta de actiune pe care a justificat-o prin "complexitatea" situatiei si nevoia de a aduna informatiile necesare.

Noile previziuni ale BCE privind cresterea si inflatia sunt asteptate luna viitoare, pentru 2014 si 2015. Un moment care ar putea fi mai propice pentru adoptarea de noi decizii, asa cum spune Jonathan Loynes, economist sef pentru Europa la Capital Economics.