Guvernul are in vedere cota progresiva de impozitare pe veniturile salariale, cu cote de 8%, 12% si 16%

de Red. Economic     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2014, 11:22 Economie | Finanţe


 documente
(12 Feb 2014) DOC, 2MB
Strategia fiscal bugetara pentru perioada 2014-2016, publicata de Ministerul Finantelor, prevede renuntarea la cota unica de 16% si introducerea impozitului progresiv pe venit, cu trei cote: 8%, 12% si 16%. Documentul nu prevede un termen pentru realizarea acestei modificari, dar prevede deductibilitati fiscale in cazul introducerii impozitului diferentiat. Strategia prevede si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie 2014, scutirea cistigurilor de capital de la impozitul pe profit, dar si revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului. (Vezi documentul atasat, pagina 34).

Reamintim ca HotNews.ro a scris in 2012 despre faptul ca PSD si Victor Ponta pregatesc un asemenea scenariu, dar Guvernul a "dezmintit categoric" ca se va trece la cota progresiva de impunere.

Strategia fiscal-bugetara este un document de politici, iar masurile enuntate in aceste strategii nu sint in mod obligatoriu puse in aplicare.

Ce noutati sint enuntate in Strategia 2014-202:

Impozitul pe profit:
 • Elaborarea Strategiei pentru noul regim de impozitare în domeniul petrolului şi gazelor naturale in perioada 2015-2024.
 • Scutirea câştigurilor de capital pentru favorizarea societăţilor de tip holding;
 • Schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, pentru reducerea regulilor de administrare a impozitului;
 • Revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor:
 • Introducerea contribuabililor care realizează venituri de până la 20% din consultanţă şi management;
 • Eliminarea din baza de impozitare a diferenţelor de curs valutar şi a reducerilor comerciale acordate.

Contribuţii sociale obligatorii:
 • Reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru.

Impozite şi taxe locale:
 • Revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate, acestea variind în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de statutul juridic al proprietarului.
 • Indexarea impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, respectiv rata inflaţiei pentru perioada 2013-2015

TVA:

 • Analizarea posibilitatii de reducere a cotei standard de TVA pentru perioada  2014-2016 pe măsura imbunatăţirii  colectării veniturilor bugetare.

Ministerul Finantelor a remis miercuri un comunicat in care precizeaza:

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 a fost elaborată şi publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în anul 2013 şi a însoţit Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe anul 2014, aprobată de Parlament în anul 2013, respectiv Legea nr.355/2013.

Măsurile fiscale la care se face referinţă în mass-media respectiv “Introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit” şi “Reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse vor avea un impact bugetar neutru”, se regăsesc în Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 la Capitolul 3.1.2 “Măsuri fiscale şi tendinţe ale principalelor taxe şi impozite” în tabelul intitulat “Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017” şi reprezintă măsuri de politici fiscale, în analiză, pe termen mediu pentru stimularea mediului de afaceri aplicabile în limita spaţiului bugetar permis.

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 a fost aprobată de către Guvern în data de 14 noiembrie 2013, având şi opinia Consiliului Fiscal, şi nu a suferit modificări în ultimul timp.


Vom reveni cu amanunte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11500 vizualizari

 • 0 (22 voturi)    
  e un prim pas (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:25)

  demaGOGU [utilizator]

  apoi cotele trebuie crescute la 30%, 40% si 50%, respectiv.

  ca in Occident, ca tot doresc "statii de drepti" sa ne aliniem.
  • +10 (14 voturi)    
   dupa alegeri (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:51)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Promisiune electorala ?
   16 % la salariile uriase a miilor de ministri, secretari de stau ,directori, directorasi, adjuncti, primari, generali etc toti platiti din bugetul statului, pe spinarea iobagului, este oricum putin
  • +6 (12 voturi)    
   Haideți să discutăm puțin serios ... (Miercuri, 12 februarie 2014, 13:17)

   AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   ... fără să înjurăm pe unul sau pe altul. Impozitul progresiv se aplică în marea majoritate a țărilor dezvoltate, inclusiv SUA, unde procentul maxim este de 28%. Problema o reprezintă faptul că impozitul progresiv nu se poate aplica în România deoarece nu vorbim de venituri care să asigure un trai decent pentru oameni. Sunt destul de puțini cei care au 2000 - 2500 de euro/lună, un venit pe care îl consider decent și de la care se poate discuta în ce măsură are sens un impozit progresiv. Dacă, însă, unui om care câștigă 1000 de euro pe lună, care abia a învățat să trăiască pe picioarele lui, cu o educație mai bună pentru copii, cu un statut ceva mai bun în România dar tot sub ce înseamnă o viață decentă, încerci să-i iei un impozit mai mare acel om va fi nemulțumit și va face orice să nu mai plătească impozite pentru că asta ar însemna o diminuare a veniturilor lui care nu sunt deloc mari la 1000 de euro.
   În concluzie impozitul progresiv trebuie gândit în contextul românesc și nu pentru că așa e în Germania, Suedia sau Franța. Atunci când noi vom construi autostrăzi cu trei benzi ca în Germania la prețul și calitatea de acolo și nu autostrăzi cu două benzi, pline de gropi, de 3 ori mai scumpe, s-ar putea să constatăm că nu avem nevoie de un impozit mai mare de 16%, fie el și progresiv.
   • 0 (0 voturi)    
    In principiu, este corect ce spuneti! (Joi, 13 februarie 2014, 6:29)

    hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

    Daca avrem sa nu politizam excesiv si aceasta extrem de importanta problema, a majotitatii romanilor, trebue sa cerem guvernului sa exemplifice detaliat, la mintea omului de rand, ce vrea sa faca. Sa prezinte un tabel, cu zece, douazeci de exemple, din care sa se inteleaga concret cat vor fi impozitele progresive, pentru cateva marimi de venituri salariale , comparativ cu sumele (nu procentele!) ce se platesc in situatia de acum - a impozitului fix, de 16%.
    Este necesar ca totodata sa se publice si lista tuturor impozitelor care trebue sa fie platite in Romania, in acest an , precum si in 2015, 2016.
 • +18 (24 voturi)    
  impozitare progresiva? (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:27)

  Sorrows [utilizator]

  PSD face orice ca sa-i forteze pe-ai lui Kkrau sa plece de la guvernare. Las' ca-i bine.
 • +25 (27 voturi)    
  FLEG MA CONTINUA DIN CAPUL GUVERNULUI (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:28)

  fosta zoezoe [utilizator]

  PE FATA CETATEANULUI incearca sa dea un nou imbold liberalilor sa paraseasca guvernarea sau sa ramana ca membrii psd cum au fost pana azi !
 • +25 (25 voturi)    
  Game over (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:30)

  Adrian1 [utilizator]

  Game over.
 • +24 (24 voturi)    
  Florin Georgescu (PSD) e "za mazar end za fazar" (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:35)

  Gryphus [utilizator]

  Florin Georgescu (PSD) a fost "za mazar end za fazar" a ideii de cota progresiva...in 2012 cand era ministru in guvernul Ponta 1 tovarasul Georgescu a spus...la Antena 3: Florin Georgescu: "COTA UNICA, CEA MAI MARE PROSTIE ECONOMICA DIN ULTIMII ANI"
  • 0 (0 voturi)    
   . (Miercuri, 12 februarie 2014, 14:24)

   Dan D. [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Depinde pentru cine...
 • +21 (21 voturi)    
  daca o mentine sub 16% (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:59)

  clarice [utilizator]

  Liberalii vor accepta.
  Crin e prea obsedat de presedentie ca sa nu accepte.
  Problema cu PSD e ca minte si aceasta cota se va mari rapid la peste 16% deoarece NU vor mai avea bani.
  • +13 (13 voturi)    
   a spus cineva mai sus (Miercuri, 12 februarie 2014, 12:36)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui clarice

   e primul pas.
   apoi, cotele vor creste, 16% ramanad cea mai mica.
   specific comunistilor, care de fiecare data cand scumpeau, anuntau ieftenriri la lucruri marunte, ca omul sa nu bage de seama scumpirile adevarate.
   cum au facut si asti cu tva la paine.

   pe vremea lui dej, scumpirile erau anuntate cu litere mari, pe prima pagina a ziarelor: o noua lovitura data dusmanului de clasa.

   al batran era mai subtil, zicea ca scumpirile sunt necesare, caci a crescut nivelul de trai.

   azi, aceaiasi marie, alta palarie....
 • +9 (9 voturi)    
  de ce nu zici :neimpozitarea veniturilor de pana (Miercuri, 12 februarie 2014, 12:05)

  fosta zoezoe [utilizator]

  la 1000 lei ? Asta am putea intelege.Daca te tin bracinarii.Ruperea cotei unice -chiar si in jos- "deschide calea " impozitarii progresive pe care o visezi de la instalare dar pe care nu o poti aplica decat din 2015, datorita alegerilor.
 • +8 (8 voturi)    
  Etete (Miercuri, 12 februarie 2014, 12:24)

  bogdan1477 [utilizator]

  "Scutirea câştigurilor de capital pentru favorizarea societăţilor de tip holding; "
  Adica firmele care scot profit din vinzarea si cumpararea de actiuni sunt scutite de profit? De ce ?!? Vrem sa incurajam speculatiile pe bursa? Ce interes are statul sa faca asha ceva? O asemenea facilitate nu cred ca mai are vrun stat

  A primit Ponta vro spaga de la baietii de pe bursa?
 • +8 (8 voturi)    
  Pana acuma nu a vrut PNL (Miercuri, 12 februarie 2014, 12:30)

  Ciribanstula [utilizator]

  Dar din acet moment NOUA ni se rupe deja de PNL si facem NUMAI ce vrea MUSCHII nostri!

  (A nu se citi ca am eu ceva de spus pro pentru PNL)
  Dar chestie de nuanta!
  Adicatelea am scapat deja de PNL si NI SE RUPE!
 • +9 (9 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 februarie 2014, 12:37)

  un oarecare [utilizator]

  de ce nu reducerea de TVA?
  dupa alegeri (sper sa nu mai fie acelasi guvern dar cu asa votanti imi e frica sa sper) ponta o sa se tina de cuvant si nu o sa ajusteze pragurile de impozitare nu?
  • +1 (1 vot)    
   despre ce alegeri vorbesti (Miercuri, 12 februarie 2014, 13:41)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   sa nu mai fie acelasi guvern ?, cind asta?
 • -10 (12 voturi)    
  Iar o sa sara Basescu in sus (Miercuri, 12 februarie 2014, 12:51)

  ploiesteanu [utilizator]

  ca-i o masura populista pentru alegerile din acest an. N-o sa accepte in ruptul capului asa ceva. Anul asta o sa avem parte doar de scandaluri, spre fericirea posturilor de televiziune de scandal.
 • -1 (7 voturi)    
  COTA UNICA MEDIE ESTE SOLUTIA (Miercuri, 12 februarie 2014, 13:39)

  jidanul [utilizator]

  Solutia cotei progresive de impozitare NU este buna. Trebuie introdusa COTA UNICA MEDIE care are la baza cota unica de 16% si IMPARTIREA nivelelor de venituri (salarii si chiar si pensile "nesimtite") in 3 (TREI) GRUPE si anume: PRIMA grupa: veniturile mici (salarii mici) sa fie impozitate cu 8%, A DOUA grupa: salariile medii sa fie impozitate cu 16% si A TREIA grupa: veniturile mari (salariile mari) sa fie impozitate cu 24%. Mai sunt necesare ierarhizarea reala, obiectiva a veniturilor si echilibrarea veniturilor precum si scaderea fiscalitatii pe salarii. Avantajele sunt cresterea puterii de cumparare, deci a consumului si a rulajului financiar.
 • +1 (1 vot)    
  O fi de bine ??? (Miercuri, 12 februarie 2014, 14:12)

  dubluve2013 [utilizator]

  M-as bucura sa se intample acest lucru dar ma nelinisteste altceva...ce alte taxe si impozite va inventa guvernul ca sa acopere promisiunile?

  Propunere: taxa pe aer, taxa pentru mersul pe jos, taxa pentru scobitul in nas :))
 • +1 (1 vot)    
  Pe cai! Vin alegerile! (Miercuri, 12 februarie 2014, 14:15)

  hotnewsfil [utilizator]

  Agitatie politicianista!
 • 0 (0 voturi)    
  Profesionalismul celor de la stat... (Miercuri, 12 februarie 2014, 17:28)

  BEDE [utilizator]

  Remarc si ca si acest document este editat cam ca de diletanti. Nu are page-breaks unde s-ar cuveni, ci baga la enter-uri pana trece pe pagina urmatore. Nici page-header, nici page footer, iar acel "Cuprins" nu este un Table of Contents cum se cuvine clasic in Word.
  Asa de capabili sunt angajatii de la stat!
 • 0 (0 voturi)    
  e de discutat cum e mai bine (Miercuri, 12 februarie 2014, 18:59)

  Boa [utilizator]

  Aparent cota unica de impozitare e un beneficiu, mai ales dpdv al simplificarii colectarii de taxe. Este de asemenea parte a conceptului de stat minimalist care presupune o piata functionala si dezvoltata.

  Cota progresiva vine cu complicatii dpdv al colectarii impozitului si presupune un Fisc puternic care poate controla suficient procesul si evaziunea.

  In contextul Romaniei cred ca impozitul progresiv aduce mai multe beneficii decat cota unica daca e administrat suficient de corect precum se intampla in tarile europene dezvoltate. Romania este o piata slab dezvoltata, cu salariu mediu extrem de mic, cu putere de cumparare redusa si cu o stratificare sociala suboptimala, respectiv cu o clasa saraca dominanta si o patura extrem de redusa de bogati.

  In acest context impozitarea progresiva ar veni cu urmatoarele avantaje pentru Romania:
  -incurajarea muncii legale la nivelul paturii sarace si a tinerilor new entry in sistem prin reducerea decalajelor intre salariu minim si maxim precum si prin reducerea poverii fiscale pe salariile mici
  -posibilitatea deducerii din impozit pentru investitii private (ex cumparat sau construit casa, cumparat produse necesare in profesie, deduceri sociale etc). prin deduceri ajustezi inca odata povara fiscala la nivel micro si incurajezi investitiile mici la nivel privat.
  -integrarea mai eficienta in spatiul UE prin introducerea de instrumente fiscale similare cu ale altor state si drept urmare mai multe parghii pentru acordarea de facilitati fiscale la implementarea diverselor politici. Cu cota unica suntem in imposibilitatea de a avea parghii fiscale si prin promovarea statului minimalist in contradictie cu abordarea UE care presupune un stat interventionist in transformarea pietelor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by